logo tobb logo tobbetu

İpek Yolu'nun Kapısı Aralanıyor Türkiye - Gürcistan arasındaki Sarp - Sarpi ortak gümrük kapısının gerçekleşmesi için ülkeler gerekli çalışmaları yapma kararı aldılar.
27/02/2009 - Okunma sayısı: 12189 GÜRCİSTAN- Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasına yönelik çalışmaların önemli adımlarından birini oluşturan Türkiye - Gürcistan arasındaki Sarp - Sarpi ortak gümrük kapısının gerçekleşmesi için ülkeler gerekli çalışmaları yapma kararı aldılar.

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve beraberindeki ticaret heyeti ile birlikte 23-25 Şubat 2009 tarihlerinde Gürcistan'da bir dizi temasta bulundu. Prof. Dr. Sak, TEPAV ve Gümrük Turizm İşletmeleri(GTİ) bünyesinde yürütülen, Sarp - Sarpi Sınır Ortak Sınır Kapısı Projesi çalışmalarına ilişkin bir sunum yaptı. Sarp-Sarpi Ortak Sınır Kapısı projesi ortak komite toplantısı zabtında da yer aldı. Devlet Bakanı Tüzmen ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili, temasların ardından gerçekleştirilen basın toplantısında ortak gümrük kapısı projesine yer verdiler.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Gürcistan ve Türkiye'nin Batum Havaalanının ortak kullanımı gibi özgün ve emsalsiz projelere imza attıklarını belirtti. Sarp - Sarpi ortak gümrük kapısının da bu projelerden biri olacağını, projenin gerçekleşmesi için iki tarafın da gerekli çalışmaları yapacağını dile getirdi

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili de konuşmasında "Batum Havaalanı ortak kullanıma açıldı. Baku-Tiflis-Ceyhan enerji hattı, Kars-Tiflis Demiryolu projeleri uygulanıyor. Sarp-Sarpi sınır kapıları da ortak kullanılacak" dedi.

Tarihi İpek Yolu Yeniden Canlandırılıyor

Asya ile Avrupa arasındaki karayolu ticaretinin geliştirilmesi amacıyla, Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. İpek Yolu üzerindeki ulaşım koridorlarından bazıları Türkiye üzerinden Avrupa'ya açılıyor. Türkiye'nin üzerinde bulunduğu karayolu koridorlarında, gümrük kapılarında hız ve standardizasyon büyük öneme sahip buluyor.

Bu çerçevede, TOBB, TEPAV ve GTİ, tüm koridor boyunca sınır geçişlerinin daha etkin olması ve standart hale getirilmesi için modernizasyon çalışmalarının gereğine dikkat çekiyorlar. Sarp - Sarpi Ortak Gümrük Kapısı uygulamanın ilk adımını oluşturacak olup, İpek Yolu ülkeleri üzerindeki rota ülkelerinde benzer gümrük kapısı modellerin uygulamasına çalışılacak. Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakashvili'nin talebi üzere, Sarp - Sarpi Ortak Gümrük Kapısı uygulamasının ardından Gürcistan - Azerbaycan sınırı üzerinde de ortak gümrük kapısı projelendirilecek.

Yazdır

« Tüm Haberler