logo tobb logo tobbetu

K.K.T.C. Başbakanı TEPAV'da Eroğlu, yaşanabilir bir anlaşmanın kabulü için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini bildirdi.
12/06/2009 - Okunma sayısı: 1967 ANKARA- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 19 Nisan 2009 tarihinde yapılan genel seçimlerden zaferle çıkan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, Başbakan olmasının ardından Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette TEPAV'ın düzenlediği toplantıya katıldı.

K.K.T.C. Başbakanı Eroğlu, TOBB-ETÜ'de yapılan yuvarlak masa toplantısında bir konuşma yaptı ve soruları yanıtladı. Eroğlu, yaşanabilir bir anlaşmanın kabulü için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini bildirdi.

UBP'nin iktidar olması sonrası, dış basında, "Ada'nın kuzeyinde uzlaşmazlık egemen oldu" yönündeki haberlerden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Eroğlu, Partisi'nin seçim kampanyası sırasında ve seçim sonrasında müzakerelerin devam ettirilmesi için gereken desteği UBP Hükümeti olarak K.K.T.C. Cumhurbaşkanı'na verecekleri yönündeki beyanatlarını hatırlattı. Eroğlu, dış basında çıkan haberlerin aksine, Annan Planı dışındaki tüm barış görüşmelerinin Partisi iktidardayken gerçekleştirildiğini belirtti. Uluslararası camianın adada çözüme ulaşılmasını geciktiren iki yanlışı olduğunu ifade eden Eroğlu, ilk büyük yanlışın BM Güvenlik Konseyi'nin 4 Mart 1964'de Kıbrıs'lı Rumları Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tek varisi olarak tanımaları ile yapıldığını belirtti. Eroğlu, ikinci yanlışın ise AB tarafından yapıldığını ve 1990 yılında, Kıbrıs Rum yönetiminin AB'ye müracaatının kabul edilmesi, 1997'de tam üyelik müzakerelerine başlanması ve 2004'de tam üyeliğe alınmasının Rum kesiminde uzlaşmazlık eğilimini artırdığını söyledi. Ada'da iki devlet esasına dayalı bir çözüme ulaşılması için uluslararası camianın oynayabileceği rolün altını çizen Eroğlu, müzakerelerde Türk tarafının sadece toplum olarak görülmesi durumunda azınlık hakları dışında bir hak alamayacaklarını belirtti. Eroğlu, yaşanabilir bir anlaşmanın kabulü için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini dile getirdi.

Haberle ilgili dosyalar

Program

Yazdır

« Tüm Haberler