logo tobb logo tobbetu

ICG'nin Irak Raporu Yayınlandığı Gün TEPAV'da Tartışıldı Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Hiltermann’ın sunduğu Rapor’da Irak’ta belirli bölgelerde güvenliğin ve kontrolün sağlanması sorunu incelendi.
08/07/2009 - Okunma sayısı: 1757
ANKARA- Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu (ICG) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Joost Hiltermann Irak'ta belirli bölgelerde güvenliğin ve kontrolün sağlanması ile ilgili merkezi yönetim ile Kürt yönetimi arasındaki anlaşmazlıkların önemini ve olası sonuçlarını değerlendiren Raporu bugün yapılan bir yuvarlak masa toplantısı ile sundu.

TEPAV'da yapılan sunumda Hiltermann Irak ordusu ve Kürt peşmergeleri arasındaki ihtilafın geçmişten günümüze büyüyen boyutuna, petrol ve gaz rezervlerinin yoğunlaştığı Irak topraklarının önemine vurgu yaptı. Anayasaya göre merkezi hükümete ve peşmerge güçlerine verilen hakları da mercek altına alan Hiltermann sunumunda, bu iki güç arasındaki gerilimin mevcut şartlarını ve bu şartları oluşturan faktörleri anlattı.

Hiltermann, Kerkük'ün bu çerçevedeki önemine ve o bölgede gittikçe derinleşen ciddi bir anlaşmazlığa dikkatleri çekerek, Türkiye'nin Bağdat ve Erbil'le olan ilişkilerine değindi. Tüm bu etkilerin yakın gelecekte Irak ordusu ve Kürt peşmergeleri arasında olası bir çatışma yaratma ihtimalini değerlendiren Hiltermann, konuşması sonrasında dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Haberle ilgili dosyalar

ICG Irak Raporu Ozet ve Oneriler

Etiketler: Orta Doğu,

Yazdır

« Tüm Haberler