logo tobb logo tobbetu

Britanya Avrupa Birliği’nden Ne Zaman Çıkar? Brexit’i (ve Türkiye’yi) Bekleyen Gelişmeler Değerlendirme Notu/ Dr. M. Sait Akman
Haber resmi
20/11/2019 - Okunma sayısı: 4105

 

 

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışı bir yılan hikayesine dönüşürken, hepimizin zihninde oluşan düşünce “AB’ye girmekten daha zoru da varmış: çıkmak” şeklinde özetlenebilir. Rahmetli İsmet İnönü’ye o zamanki Avrupa Toplulukları ile yapılacak Ankara Anlaşması’ndan bahsedildiğinde “istediğimiz zaman çıkabilir miyiz?” diye sorduğu rivayet edilir. Bu soru çok naif bir yaklaşım gibi algılanarak “girdik de çıkması kaldı” diye cevaplansa dahi göründüğünden daha fazla anlam içermektedir. Şimdi tabii o günün AET’si ile günümüzün AB’si farklı yapılar, ama sorun bir şekilde aynı. İktisadi bütünleşme bir kader ortaklığı yaratmaktadır. Canının istediği anda çıkmak öyle göründüğü kadar kolay olmuyormuş. İşte Britanya’nın son üç yıldır yaşadığı ve öyle görünüyor ki daha uzun bir süre karşılaşacağı durum ortadadır.

Gelelim Brexit cephesindeki son duruma. Hatırlanacağı üzere, 2016 yılında ülkede yapılan referanduma katılan vatandaşlar ve özellikle ayrılma lehinde (Brexit için) oylarını vermiş olanlar daha sonraki süreçte yaşanacak olan gelişmeleri bir bilebilseler acaba sandık başında tekrar düşünürler miydi?

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Etiketler: Brexit,

Yazdır

« Tüm Haberler