logo tobb logo tobbetu

ABD Çin Ticaret Savaşında “Birinci Safha Anlaşması” imzalandı Değerlendirme Notu / Bozkurt ARAN
Haber resmi
21/01/2020 - Okunma sayısı: 4368

 

 

Başkan Trump, Ekim 2019’da ABD’yi ziyaret eden Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile yaptığı görüşmede, Mart 2018’den bu yana taksitlerle gümrük vergileri artışına neden olan ticaret savaşında yeni aşamanın tamamlandığını ilan etmişti. Bunu “birinci safha” anlaşması olarak tanımlanmıştı. Daha sonra mutabakatın anlaşma metnine dönüştürülmesinden sonra anlaşmanın 15 Ocak tarihinde Beyaz Sarayda yüksek seviyeli Çin yetkililerin katılacakları bir toplantıda imzalanacağı açıklanmıştı. Başkan Trump’ın önemli konular dâhil sürpriz yapma özelliği nedeniyle son güne kadar küresel ticaret konularını izleyenlerin yaşadığı tedirginlik 15 Ocak tarihinde son buldu.

İmzalanan anlaşma 96 sayfa, sekiz bölüm ve eklerden ibarettir. Anlaşma metni ABD Ticaret Temsilciliği sitesinde yer almaktadır. Başkan Trump 2020 içinde Çin’e giderek “İkinci Safha” anlaşmasının görüşmelerini başlatacağını da ilan etmiştir.

Anlaşma doğal olarak en büyük iki ticaret ülkesinin arasındaki gerginliğin tırmanması olasılığını azaltması bakımından uluslararası planda bir rahatlama sağlamıştır. İki ülke arsında ticaret savaşlarının başladığı Mart 2018 tarihinde karşılıklı olarak gümrük tarifelerinde uygulanan artışlarda önemli bir düşüş olmayacaktır. Gerçekten de ABD’nin Çin’den yaptığı ithalata uyguladığı gümrük vergi ortalaması, %3’den % 19,3’e yükselmiş ve toplam ürünlerin % 64,5’ini kapsar hale gelmiştir. Aynı şekilde Çin’in %8 olan ortalama gümrük vergisi %20,9 seviyesinde uygulaması sürdürülecektir.Bu uygulamalar Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra da devam edecektir.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler