logo tobb logo tobbetu

COVID-19 Salgını ve Küresel Ticaret Düzenine Olası Etkileri Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran  
Haber resmi
12/04/2020 - Okunma sayısı: 5410

 

 

Korona virüsün neden olduğu “COVID–19” salgınının küresel anlamda yaygınlaşmasının toplumlar üzerinde farklı bir korku ve endişe yarattığı görülmektedir. Salgın görülmemiş boyutta ve gaddarca yaygınlaşmakta, tüm dünyayı etkisi altına almaktadır.  Aylarca sürekli gündemde kalmasına rağmen “bilinmeyen” yönün henüz aydınlatılamaması kaygıların daha da artmasına sebep olmaktadır. Hastalığın tarifi ve tedavi metotları konusunda genel kabul gören bir tanımlama bugüne kadar oluşturulamamıştır. Tüm dünyayı tehdit eden salgına karşı ülkeler ulusal düzeyde önlem almaya çalışmaktadır. Doğal olarak önlemler ilk planda sadece kamu sağlığına yönelik olarak şekillenmektedir.

Alınan en etkin önlemlerden biri havalimanları ve sınırlarını kapatmak, diğeri de insanların birbirlerine ancak “güvenli sosyal mesafe” içinde yaklaşmalarını sağlamak olarak ortaya çıkmaktadır. Bu önlemler de doğal olarak firmaların şimdilik geçici olarak kapanmasına, seyahat olanaklarının neredeyse tamamen ortadan kaldırılmasına, finans piyasalarında kargaşa görülmesine ve sonuçta belirsizliğin daha da derinleşmesine neden olmaktadır.  Virüse karşı bir ilacın veya aşının bulunmasına değin bu önlemlerin bir süre daha uygulanacağı anlaşılmaktadır.

Tıbbi malzeme eksikliği ve sağlık hizmetlerinde görülen aksaklıklar, sanayileşmiş zengin ülkeler dâhil üstesinden gelinmesi öncelikli sorun olarak görülmektedir. Ülkelerin aldıkları önlemler ulusal boyuttadır. Bu tür önlemlerin tüm ülkeler tarafından uygulanmaya başlanması ile küresel ekonomik ilişkilerin de kapsamlı şekilde etkilenmesi beklenmektedir. Üretimin küresel planda durma noktasına gelmesi söz konusudur.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler