logo tobb logo tobbetu

COVID-19’un Ekonomiye Etkisinin Elektrik Tüketimi ile Takibi - 13 Nisan 2020 Türkiye’nin elektrik tüketimi, 6 Nisan haftasında bir önceki yıla göre yüzde 17 azaldı
Haber resmi
13/04/2020 - Okunma sayısı: 2982

 

Ekonomik büyüme gerçekleştikten aylar sonra ölçülebilirken, üretimde girdi niteliği taşıyan elektrik tüketimi gerçekleştikten birkaç saat sonra takip edilebilmektedir. Elektrik tüketimi ekonomik büyümenin tahmin edilmesinde tek başına yeterli olmasa da, büyümenin gidişatı açısından önceden bilgi sağlaması açısından önem arz etmektedir. Bu çerçevede bu bülten kapsamında, COVID-19’un ekonomik büyüme açısından yarattığı etkiyi takip edebilmek amacıyla, anlık takibin mümkün olduğu elektrik tüketim verisi incelenmektedir.

“COVID-19’un Ekonomiye Etkisinin Elektrik Tüketimi İle Takibi Bülteninde”, Türkiye’nin haftalık ve günlük elektrik tüketimi, seçili Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. Bu bültene ilişkin dönemde, 27 Mart 2020 itibarıyla en fazla sayıda aktif vakaya sahip üç AB ülkesi İtalya, İspanya ve Almanya olurken Türkiye ile karşılaştırmalı olarak ilgili ülkelerde hafta içinde saat 08-18 arasındaki elektrik tüketimi incelenmiştir.

Türkiye’nin 6 Nisan haftasındaki elektrik tüketimi, bir önceki yıla göre yüzde 17 azaldı

9 Mart sonrasında İtalya’daki elektrik tüketiminde düşüş yüzde 7, yüzde 22, yüzde 26 ve yüzde 31 olarak devam ederken, 6-10 Nisan haftasında düşüş hızlanarak yüzde 33’e ulaştı. İspanya ve Almanya’da elektrik tüketimindeki düşüş, İtalya’ya göre daha sınırlı olsa da iki ülkede de son beş haftada düşüş oranı arttı. 30 Mart’ta İspanya’da elektrik tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 21, Almanya’da ise yüzde 7 düştü. 6-10 Nisan’da elektrik tüketimi; Almanya’da yüzde 15, İspanya’da yüzde 29, İtalya’da ise 33 oranında düşüş gösterdi.

 

 

Bültene erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler