logo tobb logo tobbetu

Saha Diplomasisi Anıları –IV: İRLANDA İRLANDA (1996-1998)| N. Murat Ersavcı
Haber resmi
20/10/2020 - Okunma sayısı: 2838

 

 

 

İrlanda, 1973 yılındaki AB üyeliğinden önce, Avrupa’nın uç köşesinde, halkının büyük çoğunluğu yoksul olan ve genç nüfusunun büyük bir bölümünü ABD, Kanada ve Avustralya gibi ülkelere ihraç eden bir ülke imiş. Ancak şimdi bambaşka bir görünümde. Güçlü, dinamik ekonomisi ile saygın bir AB ülkesi. Eğitime birincil öncelik verdiklerinden dolayı Avrupa’nın en iyi eğitimli genç nüfusuna sahipler. Üstelik İrlanda’dan iş bulmak için başka ülkelere giden gençler geri dönmeye başlamış. Küçük bir ülke olmasına rağmen, konumlarının ötesinde güce sahipler.  ABD’de de ağırlığı olan İrlanda diasporasının ülkenin güç yansımasına önemli bir katkısı var. Yapay Zeka “Artificial Intelligence” ve ileri teknolojileri kullanan dev ABD çok uluslu şirketlerinin Avrupa merkezleri hep İrlanda’da yerleşik. Uluslararası konularda etkinlikleri var. (Örneğin, AB Amsterdam Antlaşmasını İrlandalılar kaleme almışlar.)

Dublin Büyükelçisi olarak göreve başlamam

İrlanda ilk Büyükelçilik görevim. Dolayısı ile başkent Dublin, (İrlandaca - “ Gaelic” -  Bhaile Atha Cliath) söz yerinde ise Büyükelçi olarak ilk göz ağrım.

Viyana’dan döndükten sonra Ankara’da, bu kez beş yıl kalmıştık. Bunun iki yılı Dışişleri Bakanlığı NATO Dairesinde (1991-1993), daha sonra Bakanlığın görevlendirmesi ile üç yıl (1993-1996) Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü (BYEGM), Başbakan Dış Tanıtım ve Dışişleri Başdanışmanı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Başkan Vekili ve nihayet Başbakan Yardımcısı - Dışişleri Bakanı Başdanışmanlık görevlerini yürütmüştüm.

 

 

Notun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler