logo tobb logo tobbetu

Sonunda Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktör seçimleri tamamlandı Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran
Haber resmi
24/02/2021 - Okunma sayısı: 2921

 

 

 

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) dokuz aylık bir seçme (selection) süreci sonunda 15 Şubat 2021 tarihinde yapılan Genel Kurul toplantısı sonucunda Nijeryalı aday Dr. Ngozi Okonjo-Iweala’nın Genel Direktör olarak atanmasına ittifakla karar vermiştir. Dr. Ngozi 1 Mart tarihinde görevi resmen üstlenecektir.

Böylece önceki Genel Direktör Roberto Azevedo’nun istifasını açıkladığı 14 Mayıs 2020 tarihinden bu yana ciddi bir seçme süreci geçiren DTÖ, COVID-19 salgının da körüklediği belirsizlik ortamını bir nebze de olsa geride bırakmıştır. Trump Yönetimi belki de seçme sürecini sekteye uğratarak DTÖ’yü etkinliğini törpülemek amacıyla üçüncü tura kalan Güney Koreli Yoo Myung-hee’ye desteğinde ısrar etmişti. Daha sonra Güney Koreli adayın çekildiğini 5 Şubat tarihinde ilan etmesi üzerine Biden Yönetimi Nijeryalı adayı güçlü bir şekilde destekleyeceğini açıklamıştı.

Dr. Ngozi teşekkür konuşmasında Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) ve DTÖ’nün 73 yıllık tarihinde ilk defa bir kadının ve Afrikalının seçilmesi ile tarihi bir adım atıldığını belirtmiştir. DTÖ’nün salgın öncesinde karşılaştığı hususların salgın ile daha şiddetli sorunlara dönüştüğünü ancak küresel ticaret bakımından 2021 yılının ümit vaat ettiğini, nitekim DTÖ’nün bu yıl mal ticaretinin güçlü bir şekilde sıçrayacağını, IMF’in ise ticaretin %8, küresel GSYH’nin ise %5,5 büyüyeceğini açıkladığını belirtmiştir.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Etiketler: DTÖ,

Yazdır

« Tüm Haberler