logo tobb logo tobbetu

Yeşil dönüşümün sadece ulusal değil yerel bir gündemi de olmalı Değerlendirme Notu / Ayşegül Taşöz Düşündere
Haber resmi
11/07/2021 - Okunma sayısı: 2831

 

 

Türkiye’nin yeşil dönüşümden genel olarak ne kadar etkileneceği ve özellikle bu dönüşümün demir-çelik, ulaştırma, otomotiv, beyaz eşya, tekstil gibi sektörlerdeki etkilerinin neler olabileceği, makro düzeydeki çalışmalara hâlihazırda konu olmaktadır. Bununla birlikte yeşil dönüşümün ulusal düzeydeki anlamına ek olarak 81 ilde farklı etkilere sahip olabileceği de unutulmamalıdır.

Yeşil dönüşüm çok geniş bir eylem ajandasına sahip olmakla beraber, net sıfır emisyon hedefinde kömürden çıkışa atfedilen önem nedeniyle bu yazıda yeşil dönüşümün yereldeki farklılaşan etkilerini ortaya koymak üzere kömür odak noktasına alınmaktadır. Kömür örneğine ek olarak, AB’de gerçekleşen yeşil dönüşümü Türkiye’de hissettirecek ana kanallardan biri olan ihracat açısından da illerin hassasiyet durumları incelenmektedir.

Yeşil dönüşümün 81 ildeki etkilerinin farklılaşacağı çalışma kapsamındaki örneklerle ortaya konurken ekonomi politikası tasarımında da yereldeki farklılıkların göz önünde bulundurulması önerilmektedir. Nitekim madencilik alanındaki iş kayıplarının Manisa’nın Soma ve Zonguldak’ın Merkez ilçelerinde yoğunlaşacak olması, bu ilçelerin “hayalet şehirlere” dönüşmemesi için yerel kalkınma çalışmalarına ihtiyaç duyacağını göstermektedir.

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Etiketler: yeşil dönüşüm,

Yazdır

« Tüm Haberler