logo tobb logo tobbetu

SAHA DİPLOMASİSİ ANILARI XII Viyana Büyükelçiliği Müsteşarlığı / BM Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilci Yardımcılığı 1987-1991 | N. Murat Ersavcı
Haber resmi
20/10/2021 - Okunma sayısı: 3138

Dışişleri Bakanlığındaki Merkez görevimi tamamladığım 1987 yılında Ekonomik İşler Genel Müdürlüğünde Daire Başkanı olarak görev yapmaktaydım. Her yurt dışı atama döneminde mutat olduğu üzere, Personel İşlerinden sorumlu birim (İnsan Kaynakları) tarafından boşalan yerleri gösteren seçenekli bir liste dağıtılmaktaydı. Ancak genellikle işaretlenen yerler dışında görevlere atanmak da olağandı. Benim durumumda da bu oldu ve Viyana Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı olarak atandım. (Meslek hayatımda yegâne kesintisiz 4 yıl kaldığım görev olacaktı.)

Şöyle ki, ilk yurt dışı görevim olan Bonn’da Büyükelçimiz olan Vahit Halefoğlu, dönemin Dışişleri Bakanı idi. Halefoğlu ailesi beni ve eşim Zeynep’i yakinen tanıyorlardı. Tayin öncesi bir dosya arz etmek için yanına gittiğimde, ekonomik işler dairesinde çalışmam nedeni ile Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilciliğimizde yaptığım işin de devamı olacağını ve böyle bir atamadan memnuniyet duyacağımı söylemiştim. Bir başka vesile ile tekrar yanına gittiğimde ise, Bakanımız bu tercihimin mümkün olamadığını,  ilk Büyükelçilik görevine yeni atanan AB Daimi Temsilcisinin kendi yakın ekibinden yaptığı bir liste içinde benim olmadığımı kaydetmişti. Bu gelişme üzerine, benim için Almanya’da bir Başkonsolosluk görevi öngörülmüştü. Ancak uygun görülecek bir Büyükelçiliğimizde çalışmayı yeğlediğimi kendisine arz etmiştim. Bakan, kendisinin de ilk yurt dışı tayin yeri olan Viyana’da, çok taraflı ilişkilerin mesleki bakımdan yetiştirici olduğunu, hem yaşam, hem de eğitim kolaylıklarını göz önüne alarak atamamın oraya yapılmasını uygun görmüştü. Bakanın “Bu tasarrufuma bu defa karşı çıkan olmadı” dediğini de unutmam.

 

Notun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler