logo tobb logo tobbetu

Saha Diplomasisi Anıları – XIII “Gençlik Hayalim”- Diplomat oluyorum (1972-1974) / Katıldığım ilk Yurt Dışı Toplantı – Moskova (SSCB) | N. Murat Ersavcı
Haber resmi
04/12/2021 - Okunma sayısı: 3164

 

 

Aslen subay olan babamım görevi dolayısı ile lise öğrenimimi tamamladığım Kanada’da en büyük hayalim “Hariciyeci” olmaktı. Ottowa Büyükelçimiz Taha Carım’ın teşviki ile aynı yaştaki oğlu ile arkadaş olmuş ve merak ettiğimiz amatör radyoculuk hobimizi geliştirmiştik. Bu amaçla dünyanın çeşitli kısa dalga verici istasyonlarını dinleyip, sinyal seviyesi raporları gönderebilmem için babamın aldığı küçük bir bavul büyüklüğündeki “Zenith Transoceanic” radyo alıcısı, bende diğer ülkeler hakkında büyük bir merak uyandırmıştı. Türkiye’ye dönüşte onun gönlünden geçen mimarlık- mühendislik yerine, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini tercih etmiş ve 1969 yılında mezun olmuştum.

Hemen ardından askerlik hizmetime ise 1970 Mart ayında başlamış ve ilk altı aylık temel eğitimi Ankara’daki Mamak Muhabere Okulu’nda tamamlamıştım. Çektiğim kura gereğince Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tercüme Bürosu’na asteğmen rütbesi ile atandım. Bu sırada, 1971 Mayıs ayında Dışişleri Bakanlığı yazılı ve sözlü sınavlarına girdim. (Altı ayrı kutudan çekilen sözlü sorularının çoğunu hala hatırlarım.) Sonuçlar temmuz ayında açıklandı, üçüncü olarak kazanmışım. Toplam 16 ay süren askerlik görevimi henüz tamamlamadığım için bakanlıktaki yeni görevime ise ancak 1972 Mart ayında başlayabildim.

 

 

Notun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler