logo tobb logo tobbetu

Saha Diplomasisi Anıları – XV NATO Savunma Koleji – Roma (Şubat – Temmuz 1979) | N. Murat Ersavcı
Haber resmi
26/01/2022 - Okunma sayısı: 2810

 

 

Roma Büyükelçiliğine atanıyorum:

Ocak ayının son haftasında Bakanlıktan gelen bir telgraf Gümülcine Başkonsolosluğundaki görevimden Roma’daki NATO Savunma Kolejine atandığımı öğrendim. Kolejin şubat ayında başlayacak eğitimine katılmam bekleniyordu. Merkeze dönmeme 7-8 ay kalmış, Dışişleri jargonu ile “sathı maili” girmiştim. Hoş bir sürpriz oldu! Anlaşılan Personel Dairesi yetkilileri son dakikaya kadar koleje kimin atanacağı hakkında bir karar alamamıştı!

Roma’ya Yolculuk:

Eşim Zeynep ile bu kadar kısa bir süre içinde nasıl ev eşyalarımızı toparlayıp,  Roma’ya ulaşacağımızı da kara kara düşünmeye başladık. Yunan makamlarının hasmane tutumları nedeni ile Gümülcine’de geçirmekte olduğumuz sıkıntılı bir dönemin geri kalacak olmasından memnunduk. Hele Roma’ya gidecek olmamız ılık bir meltem rüzgârı gibi etki yapmıştı.

Ev ve kişisel eşyalarımızı göndereceğimiz bütçemize uygun yerel bir firma bulmak mümkün olmadı. Selanik’te yerleşik yabancı firmaların istedikleri ücretleri ödemek ise, aldığım maaşımla olanaksızdı. Son anda kiraladığımız üstü açık bir kamyona yüklediğimiz eşyalarımızı kara yolundan Türkiye’ye gönderdik. (Ancak zorlukla temin edebildiğimiz ev eşyalarımızın büyük çoğunluğu yolda ciddi hasar görerek maalesef kullanılmaz hale geldi. Diplomatların yaşamlarının hiç de kolay olmadığına bir küçük örnek olsa gerek.)

 

 

Notun tamamına erişmek için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler