logo tobb logo tobbetu

Dünya Ticaret Örgütü ve Tarım Özel Müzakere Komitesi Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran  
Haber resmi
22/03/2023 - Okunma sayısı: 2327

 

 

Bugünlerde etkinliğini ve küresel bakımdan izlenir olma özelliğini önemli ölçüde yitirmiş olan Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) Türkiye’yi ilgilendiren bir gelişme yaşanmıştır. DTÖ nezdinde Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Alpaslan ACARSOY “Tarım Özel Müzakere Komitesi” Başkanlığına seçilmiştir. Komite gerçekten DTÖ müzakere grupları arasında kritik bir öneme sahiptir. 2001 yılında Doha’da yapılan DTÖ Bakanlar Toplantısında ilan edilen ve 15 yıllık bir süreç sonunda 2016 yıllından itibaren beklemeye alınan Doha Kalkınma Turu müzakerelerinin en hararetli ve en gergin görüşme alanı tarım konusu olmuştu.

Özellikle Gelişme Yolundaki Ülkeler (GYÜ) nüfusunun çok büyük bir kesimi tarımsal faaliyetler ile geçimlerini sağlamaktadırlar. Tarım müzakereleri, gıdaya erişim konusu gibi yaşamsal hususları içerdiği için en çetrefilli müzakere alanını oluşturmuştur.

DOHA Turunun başarıya ulaştırılamaması nedenleri arasında ilk sırada tarım müzakerelerinin geldiği ifade edilebilir. Özellikle tarım konusunda pazara ulaşımın daha da serbestleştirilmesi yaklaşımları karşında GYÜ’lerin ileri sürdüğü korunma önlemlerini içeren paketler, başta tarım ihracatçısı ülkeler olmak üzere Gelişmiş Ülkeler tarafından ciddi bir dirençle karşılanmıştı. Kısacası 15 yıllık bir süreç sonunda en yoğun müzakerelerin yer aldığı Doha Kalkınma Turu Tarım Özel Müzakere Komitesinde uzlaşmaya varılamaması Tur’un rafa kalkmasının başlıca amillerinden birisi olarak kabul edilmişti.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.

Etiketler: DTÖ,

Yazdır

« Tüm Haberler