logo tobb logo tobbetu

Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmut Abbas, Barış İçin Sanayi Girişimi Toplantısına Katıldı Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmut Abbas, Barış İçin Sanayi Girişimi (TOBB-BİS) üzerindeki gelişmelerin ele alındığı toplantıya katıldı.
26/04/2006 - Okunma sayısı: 2579 Resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmut Abbas, Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk işadamları ile biraraya geldi. Abbas, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile yaptığı ikili görüşmenin ardından, Türkiye-Filistin ekonomik işbirliği konuları ile TOBB'un Gazze'deki Filistin Serbest Sanayi Bölgesi'nin yeninden canlandırılmasına yönelik olarak Ankara Forumu ile başlattığı ve tüm uluslararası kurumlar tarafından destek gören TOBB-BİS (Barış İçin Sanayi) girişimi üzerindeki gelişmelerin ele alındığı toplantıya katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Siyasilerin, sonunda seçim olan bir süreçte, insanları daha da fakirleştirerek oy toplaması mümkün değildir. Dolayısıyla, siyasilerin, yatırımcı için tehdit oluşturan ve Filistin halkı için fakirleşme anlamına gelen gerginliklerden zaman içinde kaçınacaklarına inanıyorum" dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan sonra söz alan FUY Başkanı Abbas, TOBB'un Ankara Forumu çerçevesinde sürdürdüğü işbirliğinden dolayı teşekkür etti ve Forumun dördüncü toplantısının yapılması için gereken desteğin verileceğini ifade etti. Başkan Abbas, uluslararası toplum ve İsrail'e ''Yol Haritası'' çerçevesinde görüşmelerin devam etmesi çağrısında bulunduğunu, Türkiye'nin Ortadoğu Bölgesi'ndeki ağırlığı ve bölge ile olan kuvvetli tarihi ve kültürel bağları dolayısıyla barış çabalarında aktif bir rol oyanayabileceğini belirtti.

FUY Başkanı Abbas, Filistin'de demokratik yolla gelmiş yeni bir hükümet bulunduğunu, bu hükümetin kendine özgü görüşlerinin olduğunu ve bunların uluslararası toplumla uyumlu olmayabileceğini, Hükümetin görüşlerinin uluslararası toplumla uyumlulaştırılması için çaba gösterilmesi gerektiğini, ancak, bu arada Filistin halkının cezalandırılmasının doğru olmadığını, uluslararası yardımların sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını, aksi takdirde, açlık tehlikesi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşma ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Başkan Abbas, Filistin Serbest Sanayi Bölgesi projesinin somut ve gündemde olan bir proje olduğunu, projenin gerçekleşmesi için TOBB ile işbirliği konusunda ciddi olduklarını, benzer projelerin Filistin'e komşu bazı ülkeler ile de yürütüldüğünü, özellikle Mısır ve Ürdün ile olan işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Gazetecilerden gelen bir soruya cevaben, Filistin'deki hükümet değişikliğine rağmen projenin hiç değişmeden devam edeceğini belirten Abbas, İsrail tarafının da en az Filistin ve Türkiye kadar projenin devamı yönünde istekli olduğunu, iki hafta kadar önce Kadima Partisi'nden Sayın Shimon Peres ile görüşmeleri sırasında bu desteğin açık bir şekilde gözlemlendiğini belirtti.

Toplantının soru-cevap bölümünü müteakip, projenin koordinatörlüğünü yürüten Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Prof. Güven Sak, ''Barış İçin Sanayi Projesi''ne  ilişkin ayrıntılı bir sunum yaptı. Prof. Sak sunumunda,  proje için gerekli siyasi desteğin sağlandığını, projeyi yürütecek Şirketin (TOBB-BİS)  kurulduğunu, bundan sonraki aşamada, sanayi bölgesinin alt ve üst yapı inşaatının yapılacağını ve  yatırımcıların bölgeye davet edileceğini, bölgenin faaliyete geçmesi için güvenlik hususunun özel önem taşıdığını dile getirdi.

Filistin heyetinin konuşmasını müteakiben Türkiye Müteahitler Birliği Başkanı  Erdal Eren, Yılmazlar İnşaat'tan  Ahmet Yılmaz ve İnteş Başkanı  Şükrü Koçoğlu konuştular. Bu konuşmacılar, Türk inşaat sektörü temsilcileri olarak Filistin'in yeniden yapılandırılmasında gerek sanayi bölgesi içerisindeki faaliyetleri gerekse konut yapımındaki katkıları bakımından rol üstlenebileceklerini ve İsrail ile daha önceden varolan işbirliğini Filistin'e çok rahat taşıyabileceklerini, ilk aşamada güvenlik sorununun ele alınması gerektiğini belirttiler.

 

TEPAV | EPRI Direktörü Güven SAK tarafından yapılan sunuma ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yapılan konuşma metnine ulaşmak için aşağıdaki dokümanlara tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler