logo tobb logo tobbetu

İstanbul, Çin'i Avrupa'ya Bağlayacak Mısır Rekabet Kurumu'na yönelik eğitim programının açılışında konuşan TEPAV Direktörü Sak, bu tür adımların zamanla uzun soluklu diyaloglara dönüştüğünü ve ilk eğitimlerin düzenlendiği Pakistan'la İstanbul-İslamabad Trenyolu Projesi'nin gerçekleştirileceğini bildirdi.
Haber resmi
03/01/2011 - Okunma sayısı: 2287

ANKARA - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, birkaç hafta önce Pakistan Devlet Başkanı Zerdari'den İstanbul-İslamabad demiryolu yapımı konusunda bir teklif aldıklarını ve TOBB ile birlikte Hindistan ve Çin'i Avrupa'ya bağlayacak bu projede yer alacaklarını belirtti.

TEPAV ile Türkiye Rekabet Kurumu'nun Mısır Rekabet Kurumu yetkililerine dönük başlattığı eğitim programının 3 Ocak 2011 Pazartesi günü TEPAV'da yapılan açılış toplantısında konuşan Sak, Mısır'ın Türkiye için "anahtar" ülke olduğunu ve Orta Doğu'daki öneminin yanı sıra Afrika pazarına açılım konusunda da fırsatlar sunduğunu belirtti. Sak, programın Mısır ile Türkiye arasında uzun soluklu bir diyalog sürecinin ilk adımı olmasını ümit ettiğini vurguladı.

Bu tür adımların zamanla uzun soluklu diyaloglara dönüştüğüne dikkat çeken Sak, bu çerçevede Pakistan Rekabet Kurumu ile başlatılan eğitimlerin ardından oluşmaya başlayan işbirliği projelerine işaret etti. TEPAV'ın Türkiye Rekabet Kurumu'yla birlikte bölge ülkelerine eğitimlerin ilkini 2009 yılında Pakistan'a yönelik olarak düzenlediğini kaydeden Sak, Pakistan ile başlatılan diyaloğun sürmekte olduğunu belirtti. Sak, bu çerçevede TEPAV yetkililerinin önümüzdeki günlerde ülke sanayisine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere Pakistan'ı ziyaret edeceğini de söyledi.

TEPAV'ın bölgede özel sektörün gelişimi ve kapasite tesisiyle ekonomik entegrasyonun sağlanması konusunda teknik deneyimlerin paylaşılmasına çalıştığını  belirten Güven Sak, bu amaçla geçen yıl kurulan Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nün (Training and Research Institute for Public Policy - TRIPP) kurulduğunu hatırlattı. Sak, TRIPP'in bölge ülkelerinden kamu yetkililerine yatırım ortamı reformları, yerel yönetişim ve organize sanayi bölgeleri yönetimi gibi konularda çalıştaylar düzenlediğini anlattı. Sak, eğitimlerin bu yıl da süreceğini ve pek çoğunun TİKA tarafından destekleneceğini söyledi.

Rekabetçi Orta Doğu için platform kuralım

Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı da bu yıl 13'üncü yılını kutlayan Kurum'un çeşitli ülkelerle seminerler yoluyla deneyimlerini paylaştığını ve Mısır Rekabet Kurumu ile başlatılan ortaklığın da kalıcı olmasını beklediklerini söyledi. Bölgede deneyim paylaşımı noktasında bir platform kurmak istediklerini bildiren Kaldırımcı, Türkiye ile Mısır'ın burada önemli rol oynayabileceğini ve Orta Doğu'da daha rekabetçi bir piyasanın oluşturulabileceğini belirtti.

Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Amal Salama ise, Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin her gün biraz daha ileriye gittiğini ve bu iki ülkenin bölge açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Salama, bu çerçevede Mısır'ın Türkiye ile başka ülkelere dönük projeler için de ortaklıklar kurma isteğinden söz etti.

 


 

 

Medyada

DUNYA

Etiketler: TRIPP, Rekabet, Orta Doğu,

Yazdır

« Tüm Haberler