logo tobb logo tobbetu

TEPAV, İsrail ve Filistinlileri İstanbul'da Biraraya Getirdi Aix Grup ile 16-17 Kasım 2006 tarihlerinde İstanbul'da bir toplantı gerçekleştirildi.
16/11/2006 - Okunma sayısı: 2723 İsrailliler ve Filistinliler, 28 Haziran 2006'da başlayan Gazze Operasyonu ve sonrasında Lübnan'da yaşanan olaylardan beri ilk kez İstanbul TOBB Plaza'da TOBB ve TEPAV'ın evsahipliğinde TİKA'nın(Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) katkılarıyla biraraya geldi.

 

Aix Grup'un Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) evsahipliğinde, TİKA'nın  katkılarıyla düzenlediği toplantı 16-17 Kasım tarihlerinde gerçekleşti.

 

Yaklaşık kırk civarında İsrailli, Filistinli ve uluslararası uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen İstanbul toplantısında açılış konuşmalarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) adına TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete ve TEPAV Direktörü Güven Sak yaptı. Halim Mete ilk olarak TOBB ve işlevlerini anlattı. Konuşmasının ikinci bölümünde ise kendi alanında uzman bu grubu İstanbul'da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. TEPAV direktörü Güven Sak ise TOBB'un Filistin'in Gazze bölgesindeki Erez Sanayi Bölgesi'nin Yeniden Canlandırılması yönünde başlattığı TOBB Barış İçin Sanayi Girişimi'ni (TOBB-BİS) tanıttı. Prof. Sak, Aix Grup'un organize ettiği düzenli toplantıların ve yayınladıkları kapsamlı raporların, üçlü diyalog mekanizmasının devamlılığının sağlanması yolu ile TOBB-BİS Girişimi'ne katkıda bulunduğunu vurguladı.

 

Açılış konuşmalarının ardından, önceden oluşturulan çalışma gruplarının hazırladıkları sunumlara geçildi. İlk olarak, bölgedeki son politik ve ekonomik gelişmelere değinen bir sunum yapıldı. Ardından mülteciler, Kudüs'ün statüsü, Filistinli işçilerin statüsü, ulaştırma-altyapı sektörleri ve ileriki dönemde gerçekleşebilecek işbirliği olanaklarına değinen sunumlar gerçekleştirildi. Her sunumu soru-cevap bölümü izledi. Soru-cevap bölümünün amacı, ileriki dönemde son taslak haline getirilecek çalışma grubu dokümanlarının geliştirilmesi için olanak sağlamaktı. Sunulan raporlardaki ana fikir, Filistin'in gelecekteki ekonomik refahının, ileriki dönemde son statü anlaşmalarına giden sürecin başarısının da ana şartlarından biri olduğuydu.

 

Aix Grup, ilk İsrail-Filistin ortak görüş raporunu Ocak 2004 yılında "Ekonomik Yol Haritası" konusu üzerine yayınladı. Bu kağıt, uzun dönemli bir İsrail-Filistin ekonomik ilişkisi için ihtiyaç duyulan modelleri inceledi ve ticaret, iş piyasası, mali, parasal ve yatırım politikaları alanında gelecekteki politika seçeneklerini değerlendirdi. Mayıs 2005'te yayınlanan ikinci raporda ise İsrail'in Gazze'nin ve Batı Şeria'nın bir bölümünden tek taraflı geri çekilme planının yarattığı riskler ve fırsatlar ele alındı. Grup, Kasım 2005'te Avrupa Birliği'nden sağladığı fonla araştırmalarının üçüncü safhasına başladı ve İsrail ile Filistin arasındaki iki devletli son statü anlaşmasının ekonomik boyutlarını ele alan bir projeyi devreye soktu. İstanbul TOBB Plaza'da gerçekleştirilen toplantı, iki yıl sürmesi planlanan bu girişimin önemli bir ayağını oluşturmaktadır.

 

Toplantı sonunda Aix Grup tarafından TEPAV'a, TOBB'a ve TİKA'ya toplantının desteklenmesi konusundaki çabalarından dolayı teşekkür edildi ve TEPAV Direktörü Güven Sak'a hem İsrail, hem de Filistinli grup temsilcileri tarafından teşekkür plaketleri hediye edildi.

 

Bir sonraki Aix Grubu toplantısının 2007 yılı başında Fransa'da gerçekleştirilmesine karar verildi.

 

AIX GRUP (http://www.aixgroup.org/)

Aix Grup, ekonomik tavsiyelerde bulunmak ve hem İsrailliler hem de Filistinliler tarafından kazanç olarak algılanabilecek sonuçlara ulaşmak amacıyla politika notları üreten ve bu araştırmaları dağıtarak politika yapıcıları etkilemeyi amaçlayan bir çalışma grubudur. Grup 2002 yılında, Fransa'daki "Universite Paul Cezanne- Aix Marseille"'in himayesinde ve İsraildeki "Peres Center for Peace" ve Filistin'deki "DATA Center for Studies and Research"'ile işbirliği içinde kuruldu. Aix Grup, ekonomi konusunda uzmanlaşmış İsrailli, Filistinli ve uluslararası ekonomistler, akademisyenler, ekonomik kuruluşların temsilcileri ve Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, Avrupa Birliği gibi uluslararası organizasyonların yetkililerinden oluşmaktadır. Aix Grup'un başkanlığını Fransa'daki "Centre D'Economie Regionale De L'Emploi Et Des Firmes Internationales" Başkanı Prof. Gilbert Benhayoun yapmaktadır. Grubun Filistinli koordinatörü, Uzman Ekonomist Saeb Bamya, İsrailli koordinatörü ise Ben Gurion Üniversitesi'nde Ekonomi Profesörü olarak görev yapan Prof. Arie Arnon'dur. Grubun idare komitesinde, Prof. Gilbert Benhayoun, Saeb Bamyai Prof. Arie Arnon'un yanısıra Tel Aviv merkezli "Peres Center for Peace" direktörü Dr. Ron Pundak ile Beytüllahim merkezli "DATA Center for Studies and Research" direktörü Dr. Samir Hazboun da bulunmaktadır.

Yazdır

« Tüm Haberler