logo tobb logo tobbetu

TEPAV ABD Merkezi, İlk Toplantısını Obama Dış Politikası Üzerine Yaptı TEPAV’da açılan ABD Merkezi’nin ilk toplantısı, “ABD Dış Politikasında Obama Dönemi” başlığı altında düzenlendi.
Haber resmi
29/11/2011 - Okunma sayısı: 2274

ANKARA – TEPAV ABD Merkezi, açılışının hemen ardından ilk etkinliğini, ABD Başkanı Barack Obama’nın dış politikası üzerine düzenlenen bir toplantıyla yaptı.

TEPAV Binası’nda açılan Merkez’in “ABD Dış Politikasında Obama Dönemi” başlıklı ilk toplantısında, Washington merkezli düşünce  kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (Center for Strategic and International Studies - CSIS)’nin Türkiye Projesi Bölümü Kurucusu ve Direktörü Dr. Bülent Alirıza konuşma yaptı.

“İlişkilerin en yükseğe çıktığı dönemdeyiz”

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şaban Kardaş’ın moderatörlüğünde 29 Kasım 2011, Salı günü gerçekleştirilen toplantıda konuşan Dr. Alirıza, ABD-Türkiye ilişkilerinin Truman doktrininin ardından yaklaşık 70 yıldır stratejik ortaklık bağlamında inişler ve çıkışlarla sürdüğünü, Obama döneminin ise bu anlamda çıkışların yaşandığı bir dönemi oluşturduğunu belirtti. “Anti-Bush” olarak tanımladığı Başkan Obama’nın, Bush döneminde yıpranan ilişkilerin tamiri amacıyla göreve seçilmesinin hemen ardından Türkiye’ye yaptığı ziyareti hatırlatan Alirıza,  gelinen noktada Obama-Erdoğan ilişkisine dair değerlendirmelerde de bulundu. Alirıza, ülkelerarası ilişkilerin “şahsileşmesi”nden duyduğu endişeye ve bu durumun yaratabileceği tehlikeye işaret etti.

ABD’nin Orta Doğu’da izlediği politikalara değinen Dr. Bülent Alirıza, Obama’nın Türkiye’yi MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde demokrasi konusunda yeri doldurulamaz bir ortak olarak gördüğünü belirtti.

Türkiye-ABD-AB üçgeni…

Türkiye - ABD ilişkilerinin çeşitli açılardan AB’yi görmezden gelmenin Türkiye açısından sıkıntı yaratacağını söyleyen Alirıza, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin ekonomik alanda zayıf olduğuna ve AB-Türkiye ilişkisinin ise güçlü yanının bu alan olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında ABD’nin Türkiye’nin AB üyelik sürecine verdiği desteğe değinen Alirıza, bugüne gelindiğinde bu desteğin azaldığının gözlendiğini ifade etti.

Dr. Alirıza, sunumunda ABD’nin izlediği dış politikanın yanı sıra ülkede seçimlere odaklanan iç politika[1] gündemine ilişkin görüşlerini de paylaştı. Pek çok Amerikalı’nın dış politika konusuyla ilgilenmediğini ve bu alanın elit kesimin gündemini oluşturduğunu aktaran Alirıza, Amerikan halkının işsizlik, ekonomi ve güvenlik gibi alanlardaki gelişmeleri takip ettiğini belirtti.

Toplantı, katılımcılardan soru ve katkıların alınmasının ardından sona erdi.

 

Toplantının ses kaydına İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

 


[1] Dr. Alirıza'nın bu konudaki değerlendirmelerine, TEPAV’da 22 Kasım 2011 Salı günü düzenlenen toplantının haberi üzerinden, ulaşmak için tıklayınız.

Yazdır

« Tüm Haberler