logo tobb logo tobbetu

AB Sürecinde Yerel Medya Semineri Bolu'da Yapıldı Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen seminere, 19 gazeteci katıldı.
23/03/2007 - Okunma sayısı: 2781 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı(TEPAV) tarafından düzenlenen, AB Yerel Medya Semineri Bolu'da gerçekleştirildi. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen ve 19 gazetecinin katıldığı seminerde, TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti, TEPAV Dış Politika Etütleri Direktörü Derya Sevinç, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Ulusal Program Dairesi'nden Nilgün Arısan Eralp, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Emre Gönen birer konuşma yaptılar.

 

Projenin tanıtımını yapan ve Türkiye'nin AB Gündemi'ni değerlendiren TEPAV Dış Politika Etütleri Direktörü Derya Sevinç, yaşanan olumsuzluklar sebebiyle eski heyecanın kalmadığını söyledi. Türkiye'nin buna rağmen, müzakere sürecini başarılı bir çalışmayla atlatması gerektiğini söyleyen Sevinç, AB Yerel Medya Seminerleri Projesi'nin temelinde de müzakere ve dönüşüm sürecini tabana yaymak bulunduğunu ifade etti.

 

Seminerde konuşan Süreyya Serdengeçti, cari açık ile büyüme arasındaki ilişkiye dikkat çekerek bir ülkedeki toplam yatırımların toplam tasarruflardan fazla olduğu sürece cari dengenin açık vereceğini, belirterek, cari açığın hangi seviyede istikrar kazanacağının önemli olduğunu söyledi. Cari açığın sürekli dile getirildiği üzere sadece sıcak para ile finanse edilmediğini belirten Serdengeçti,  finansmanda sıcak para oranı giderek düşerken uzun vadeli sermaye ve doğrudan yabancı yatırımlarının payının arttığına dikkat çekti.

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Emre Gönen ise konuşmasında, Türkiye'nin AB sistemine eklemlenmek istiyorsa şeffaflaşmak zorunda olduğunu belirterek, Avrupa demokrasilerinin temel meselesinin siyasi partilerin ve onların yerel, ulusal yöneticilerinin finansman kaynaklarını, harcadıkları paraları denetlemek olduğunu kaydetti. Müzakerelerin 7 yıl kadar sürmesini tahmin ettiğini de söyleyen Gönen, "Müzakereler öyle on yıl falan sürmez. En uzun İspanya'nınki sürdü, yedi yılı aştı. AB'yle ciddi krizlerden döneceğiz ve sonunda üye olacağız. Franco'dan kurtulan İspanya yedi senede üye oldu, Türkiye mi olamayacak?" şeklinde konuştu.

 

ABGS Ulusal Program Dairesi'nden Nilgün Arısan Eralp ise Türkiye-AB müzakere sürecini ele aldı. 35 konu başlığından oluşan AB müktesabatının toplumsal yaşamı ilgilendiren tüm alanlarda AB'nin yürürlükte olan hukuk sistemi ve kurallar bütünü olduğunu söyledi. Aday her ülkenin AB müktesabatının tümünü benimsemek ve uygulamak için gerekli kurumsal yapılanmayı oluşturmak zorunda olduğunu da dile getiren Eralp, müzakere edilen tek hususun uygulama takvimi olduğuna dikkat çekti.

 

Etiketler: Avrupa Birliği,

Yazdır

« Tüm Haberler