logo tobb logo tobbetu

TEPAV Mali İzleme Raporu Mayıs Sayısı Yayımlandı Rapora göre bütçe dengesinin daha hızlı bozulma riski sürüyor.
Haber resmi
28/06/2012 - Okunma sayısı: 3130

ANKARA -  Gelecek aylarda harcamalardaki artışla birlikte vergi gelirleri tahsilatında beklenen yavaşlamanın bütçe dengesinin daha hızlı bozulmasına yol açması riskinin sürdüğü açıklandı.

TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan “Mali İzleme Raporu-Mayıs 2012” yayımlandı. Rapor’da Mayıs sonu itibarı ile toplam bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre % 15,1 artışla 137,8 milyar TL, toplam bütçe giderlerinin ise % 15,2 artışla 137,4 milyar TL düzeyinde gerçekleştiği hatırlatılarak; “Bütçe açığı bu dönemde geçen yıla göre artmakla birlikte, dönemsel olarak geçen sene ile benzer bir biçimde 432 milyon TL gibi düşük bir düzeyde olmuştur” denildi. Rapor’da şu ifadelere yer verildi:

“Nisan ayı için hazırladığımız MİR raporunda altını çizdiğimiz gibi, mayıs ayında daha düşük bir bütçe açığı gerçekleşmiş gibi görünse de, izleyen aylarda özellikle cari transferler ve personel giderlerindeki artışların hızlandırıcı etkisi ile bütçe harcamalarındaki artışın programlananın üzerinde olacağını beklemekteyiz. Nitekim memurlara verilen % 4 + % 4’lük maaş artışları eğer yıl başında verilmiş olsaydı, bunun net katkısı ile bütçe açığı bu dönem için 1,5 milyar TL civarında gerçekleşmiş olacaktı.

Mayıs ayı sonunda faiz dışı giderlerin toplam vergi tahsilâtına oranı önceki yıl oranlarının üzerinde ve % 102 civarında çıkmıştır. İzleyen aylarda harcamalardaki artışla birlikte vergi gelirleri tahsilatında beklenen yavaşlamanın bütçe dengesinin daha hızlı bozulmasına yol açması riski sürmektedir.”

Yazdır

« Tüm Haberler