logo tobb logo tobbetu

TEPAV, Üç Cumhurbaşkanı Ağırladı Türkiye, İsrail ve Filistin Cumhurbaşkanları Ankara Forumu çerçevesinde TEPAV'da biraraya geldi.
Haber resmi
13/11/2007 - Okunma sayısı: 12138
Filistin, Türkiye ve İsrail Arasında Ekonomik İşbirliği İçin Ankara Forumu toplantısının yedincisi, 13 Kasım 2007 tarihinde Ankara'da yapıldı. Toplantı çerçevesinde TEPAV'da verilen yemekte Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres biraraya geldi.

İlk toplantı TOBB'da…

Ankara Forumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Filistin Odaları Federasyonu ve İsrail İmalatçılar Birliği yetkililerinden oluşan üç ülkenin özel sektör temsilcilerini bir dizi toplantıda biraraya getirdi. Toplantılar 13 Kasım sabahı TOBB binasında yapılan bir ön hazırlık çalışmasıyla başladı. Bu toplantıda, Ankara Forumu aktiviteleri ile ilgili gelişmeler tartışıldı ve özellikle yeni dönemde Batı Şeria'nın Tarkumya Bölgesi'nde başlayacak olan endüstri bölgesi projesi ile ilgili üç ülkenin Cumhurbaşkanları'ndan istenecekler sıralandı.

Cumhurbaşkanları Köşk'te…

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in katılımlarıyla Çankaya Köşkü'nde düzenlenen başka bir toplantıyla "Yedinci Ankara Forumu"na devam edildi. Toplantının sonunda üç ülkenin Cumhurbaşkanları Ankara Forumu aktivitelerini destekleyici birer konuşma yaptılar.TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise ön hazırlık toplantısında işadamları tarafından alınan kararları ve üç ülkenin özel sektör temsilcileri olarak ülke liderlerinden bu projenin başarıya ulaşması için istenen somut destekleri özetleyen deklarasyon metnini açıkladı. Köşk'teki toplantı üç Cumhurbaşkanı'nın, Türkiye'nin ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Filistin topraklarındaki girişimlerini ve özellikle Batı Şeria'da başlayacak yeni projeyi destekleyen bir üçlü işbirliği ve siyasi destek deklarasyonu imzalamasıyla sona erdi.

TEPAV'da yemek…

Köşk'teki toplantının ardından üç Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Filistin Dışişleri Bakanları, Türkiye İçişleri, Savunma, Sanayi ve Ticaret Bakanları, üç ülkenin özel sektör temsilcileri ve işadamları, yabancı ve ulusal basından çok sayıda gazeteci Ankara Forumu'nun koordinasyonu ve teknik çalışmalarını yürüten TEPAV'da düzenlenen öğle yemeğinde biraraya geldiler.

Cumhurbaşkanları ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yemek öncesinde birer konuşma yaptılar.TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında tarihi bir gün yaşandığını belirterek, "Bu tarihi günün yapıcıları ve tanıkları olarak buradayız. Geleceğe yönelik umutların, somut adımlara dönüşüyor olmasının haklı gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak, zor bir bölgede yaşadığımızın bilincindeyiz. İstikrarsızlığın kanıksandığı, barış ve huzurun özlendiği bir bölgede, iş yapmaya, küresel ekonomide rekabet etmeye ve milletlerimize iş sağlamaya çabalıyoruz. Biliyoruz ki, bölgemizde kurumsal altyapı ve siyasi ortam Batılı ülkelerdekinden farklıdır; belirsizliği azaltıp iktisadi faaliyetleri desteklemekten uzak bir alt yapı vardır. Bu yüzden Bölgemizde iş yapabilmenin temel şartı karşılıklı güvendir. Karşılıklı güven yoksa ne yatırım olur, ne ticaret olur, ne de barış olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ise konuşmasında, Türkiye'nin sadece siyasi olarak barış için uğraşan ülke olmanın ötesinde, somut projeleri gerçekleştirmek için uğraşan bir ülke olduğunu belirterek, bu buluşmaların, Annapolis'te yapılacak toplantı öncesinde olumlu havayı besleyen, ona katkı yapan ve olumlu sonuç çıkmasını teşvik eden faaliyetler olarak görüleceğine inandığını söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Shimon Peres de konuşmasında, ekonominin barış sürecinin önemli bir unsuru olduğunu söyleyerek, ekonomik gelişmenin özgürlük ve umut getireceğini, eşitlik sağlayacağını kaydetti. Türkiye'nin girişimleri ve bu girişimlere dışarıdan gelen desteğin çok önemli olduğunu belirten Peres, Camp David'te "Artık savaş ve çatışma olmasın" dediklerini ve bunun için de daha çok yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.

Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da konuşmasında Türk kardeşlerinin desteğiyle hayata geçecek bu proje için Ankara'da bulunduklarını söyleyerek, bu girişimin Türkiye'nin Orta Doğu'ya ne kadar çok önem verdiğini gösterdiğini bildirdi.

Yemeğin ardından bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Ankara Forumu Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Başkan Yardımcıları Filistin Odası Başkanı Ahmed Hashem Al-Zughair ile İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Shraga Brosh, Ankara Forumu'nun ortaya çıkış hikayesini ve önümüzdeki dönemde atılması planlanan adımları anlattılar.

Uluslararası kurumlardan büyük ilgi gördü

Yedinci Ankara Forumu toplantısına uluslararası kurumlar da büyük ilgi gösterdi. Toplantılara Dünya Bankası'nı temsilen Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, gözlemci statüsündeki Amerikan Ticaret Odaları'nı temsilen Avrupa ve Avrasya Bölgesi Politika Danışmanı Kristal Alley ile son anda yoğun işleri nedeniyle programa katılamayan Quartet'in başındaki eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'i temsilen ise Quartet'in Kudüs Ofisi'nin başındaki Büyükelçi Donald Bandler katıldılar.

Yazdır

« Tüm Haberler