logo tobb logo tobbetu

Kıbrıs’a Tahkim Merkezi ile Kuluçka Merkezi Kurulacak Lefkoşa Ekonomi Forumu ikinci zirvesini İstanbul’da gerçekleştirdi
Haber resmi
14/09/2014 - Okunma sayısı: 2221

İSTANBUL - Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve KKTC'nin iş dünyası örgüt başkanları Lefkoşa’dan sonra tekrar biraraya geldi. Dört lider, 2 Haziran'da kurdukları Lefkoşa Ekonomi Forumu’nun ikinci zirvesini 14 Eylül, Pazar günü İstanbul'da gerçekleştirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde yapılan toplantıya Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos, Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, TEPAV Direktörü Güven Sak ve işadamları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan dört başkan Ada’daki siyasi uzlaşma sürecini destek amaçlarını vurguladılar. Bu konuşmaların ardından TEPAV İcra Direktörü Güven Sak bir sunum yaptı. İki halk arasındaki tampon bölgenin bir uzlaşma noktası olarak değerlendirilmesini öneren Sak, geliştirilen proje fikirlerini tartışmaya açtı.

Üzerinde çalışılan ilk proje halkın iş adamları arasındaki anlaşmazlıkları çözmek amaçlı bir tahkim merkezinin kurulmasına dair çalışmaların başlatılması oldu. Tarafların tahkim uzmanlarının 30 gün içerisinde Atina'da toplanarak böyle bir merkezin kurulması için somut adımlar atılacağı açıklandı.

Toplantıda alınan bir diğer karar tampon bölgede girişimcileri destekleyecek bir kuluçka merkezini kurma ve bir Start-up Weekend etkinliği düzenlemeye ilişkin oldu. Üniversitelerin de katkıda bulunacağı bu etkinliklerin Ada’daki iki halkın genç liderleri arasında bağları güçlendirmesi temenni edildi.

Forum’da alınan karardan biri de Ada’daki iki halktan iş adamlarının ortak yatırımlar konusunda fizibilite çalışmasının hazırlanmasına yönelik oldu.

Lefkoşa Ekonomi Forumu’nda birçok zaman halkları bir araya getiren doğal afetlere karşı alınan tedbirler de konuşuldu. Bu çerçevede, Ada’da bir Doğal Afet Yönetim Birimi'nin kurulmasına karar verildi.

Toplantının sonunda basına bilgi veren iş dünyası temsilcileri “Forum üyeleri olarak biz halklarımız arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla atılan bu adımları sadece başlangıç olarak görüyoruz” mesajını verdiler.

Lefkoşa Ekonomi Forumu’nun bir sonraki toplantısı aralık ayında Atina'da yapılacak.

Yazdır

« Tüm Haberler