logo tobb logo tobbetu

Küresel Ticaret Savaşları : “Hazırlık Atışları” Başladı Mı? Değerlendirme Notu / Bozkurt Aran  
Haber resmi
08/06/2018 - Okunma sayısı: 4919

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın uluslararası ticarete ilişkin seçim kampanyası sırasında ifade ettiği radikal önlemlerin bir bölümünü uygulamaya koyarak başlattığı korumacı politikaların artık somut olarak şekillenmeye başladığı görülmektedir.  Başkan Trump, ABD dış ticaretinde görülen açığın ABD istihdam piyasasını olumsuz etkileyerek mavi yakalıların-orta sınıfın milli gelirden aldığı payın azalmasına neden olduğu iddiasına odaklanacağını açıklamıştı. Ticaret açığını kapatmak amacıyla her türlü önlemi alacağını ilan etmişti. ABD firmalarının ABD finans sistemini, ABD teknolojisini ve inovasyon gücünü kullanarak yabancı ülkelerde yatırım yapmasını ve o ülkelerde üretilen malların ABD’ye ithal etmelerini sağlayan düzene karşı olduğunu açıklamıştı.

Bu yaklaşımın doğal sonucu olarak Başkan Trump’ın, yine ABD’nin 70 yıldır oluşturduğu kurallı ticaret düzeninin ana unsuru olan Dünya Ticaret Örgütü’ne, ABD’nin taraf olduğu ikili ve çoklu serbest ticaret anlaşmalarına ve çok taraflı ticaret düzenine karşı olduğu anlaşılmaktadır. DTÖ’nün işlevini yerine getirebilmesi amacıyla Anlaşmazlıkların Halli Organı dâhil önemli atamaların yapılmasını ABD yönetimi engel çıkarmaktadır. Bu tutumu sürdürmesi halinde DTÖ’nün etkinliği sınırlanacaktır.

Başkan Trump parafe edilen Trans Pasifik Ortaklığından çekilmiştir. Avrupa Birliği ile yürütülen Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmeleri dondurulmuştur. ABD, Kanada ve Meksika arasında 1994 yılından beri yürürlükte olan NAFTA güncellenmesi konusunda sekiz aydır sürdürülen görüşmeler önümüzdeki yılın başına ertelenmiştir.  Çin ile yapılan görüşmeler tıkanmış görünmektedir.

Başkan Trump’ın bu yönde attığı adımlar dikkate alındığında uluslararası ticaret konusunda aralarında müttefiklerinin de ülkelerle oluşan gerginliğin tam anlamıyla bir ticaret savaşına dönüşmek üzere olduğu ve hazırlık atışlarına başlandığı hususu tartışılmaktadır. Hatta bu eşiğin aşıldığı dahi ileri sürülmektedir.

 

Değerlendirme notuna erişmek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler