logo tobb logo tobbetu

Suriyeliler Haberlerde Ne Kadar ve Nasıl Yer Alıyor? Veri Bilimi Yaklaşımı Değerlendirme Notu/ Ayşegül Taşöz Düşündere, Çağlar Alim Ağlar, Omar Kadkoy
Haber resmi
10/02/2019 - Okunma sayısı: 3952

 

 

Türkiye, bugün yaklaşık  5 milyon göçmenin yaşadığı önemli bir göç ülkesidir. Özellikle 2011’den sonra resmi verilere göre 3,6 milyon Suriyeli göçmen Türkiye’ye yerleşmiştir. Göç alan ülkelerde göçmenlere yönelik genel algının şekillenmesinde medya, önemli bir rol üstlenmektedir. TEPAV ekibi tarafından yürütülen çalışmada, veri bilimi (data science)’nden faydalanarak, Türkiye’deki Suriyelilerin haberlerde ne kadar ve hangi çerçevede yer aldığı sorusuna, haber başlıklarının incelenmesiyle cevap aranmıştır.

Veri analitiği teknikleri, artık çok daha büyük veri setlerinin kullanımıyla analiz yapılabilmesine imkan tanımaktadır.  Bu çalışmada, "Google Haberler" üzerinden “Suriyeliler” anahtar kelimesinin taranması ile 2011-2018 dönemini kapsayan bir tarama gerçekleştirilmiş ve bu kapsamda her gün için aratılan haberler, web kazıma (scraping) yöntemi ile derlenmiştir. Çalışma özelinde geliştirilen veri temizleme aşamalarını takiben, 521 farklı haber kaynağından (web sitesinden) toplam 28 bin 383 adet farklı haber derlenmiştir. Derlenen veri seti, metin madenciliği (text mining) metotları kullanılarak analiz edilmiştir.

Bu çerçevede, çok daha sınırlı kapsamlı olarak yapılan bazı çalışmalarda işaret edilenin aksine, Türk medyasında, ülkemizdeki Suriyeli göçmenlerin durumununun güvenlik ve ekonomiyle ilgili sorunlarla ilişkilendirilerek değil, insani bir dram olarak resmedildiği görülmüştür.

Değerlendirme notuna erişmek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler