logo tobb logo tobbetu

Ankara Forumu - Filistin, Türkiye ve İsrail Ekonomik İşbirliği Toplantısı Gerçekleştirildi Filistin, Türkiye ve İsrail iş dünyası "Ankara Forumu" adı altında üçlü bir diyalog mekanizması oluşturdu.
27/04/2005 - Okunma sayısı: 3412

ANKARA - "Filistin, Türkiye ve İsrail Ekonomik İşbirliği için Ankara Forumu" Türkiye, Filistin ve İsrail'den gelen işadamları delegasyonları arasında sürekli bir üçlü diyalog mekanizması olarak oluşturuldu. Forum'a Filistin Odaları Federasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve İsrail Ekonomik Organizasyonları Federasyonu gibi temsil kabiliyetine sahip iş dünyası destek kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Ankara Forumu Türkiye, Filistin ve İsrail arasında oluşturulan ilk özel sektör diyalog mekanizmasıdır. Bu çerçevede,barış sürecinde eksikliği bugüne kadar hissedilen ilk sivil toplum inisiyatifidir.

Üçlü Forumun ilk toplantısı 27-28 Nisan 2005 tarihlerinde Ankara'da yapıldı. 27 Nisan 2005 günü delegasyon üyeleri yedi saat süreyle Filistin-İsrail ve Türkiye arasındaki üçlü işbirliği imkanlarını ve mevcut sorunları açık yüreklilikle tartıştı. Toplantı, öncelikle Ankara Forumu'nun kurulmasına temel teşkil eden ilkeler üzerinde yoğunlaştı. (Konu ile ilgili ilkeler belgesi ektedir) Daha sonra delegeler üçlü ekonomik işbirliğinin gelişmesinde fayda sağlayacak somut, uygulanabilir nitelikte projeleri masaya yatırdı. Uygulanabilir nitelikte görülerek, geliştirilmek üzere düşünülmesine karar verilen projeler sanayi yatırımları, turizm, altyapı, malların serbest dolaşımı ve eğitimden oluşan beş değişik başlık altında toplandı. Toplantının üçüncü kısmında ise Ankara Forumu için bir yönetim komitesi seçildi ve Forumun işleyiş prensipleri belirlendi.

Ankara Forumu'nun amacı İsrail  - Filistin barış sürecine iş adamlarının uygulanabilir projeler vasıtasıyla desteğini sağlamak olarak belirlendi. Bu çerçevede, Türk, Filistin ve İsrail'li işadamları tarafından ortak olarak yürütülebilecek özgül projeler ve iş alanlarının belirlenmesi gerekiyor. Ankara Forumu, üçlü işbirliği için gerekli proje ve iş sahalarını ortaya koyduktan sonra bu projelerin uygulanabilmesi için gereken mekanizmaların oluşturulması için çalışacak.

Forum, ikinci toplantısını Haziran 2005'in ilk yarısında Doğu Kudüs'te gerçekleştirecek. İkinci toplantının gündemi yönetim komitesi tarafından ilk toplantıda konuşulan konular ve üzerinde durulan olası projeler dikkate alınarak belirlenecek. Bu toplantıda ele alınacak konulardan biri Filistin'deki KOBİ'ler ile ilgili oluşturulabilecek üçlü işbirliği mekanizmaları olacak.

Ankara Forumu'nun Yönetim Komitesi ise şu isimlerden oluşuyor:

Başkan: M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı.

Eş Başkanlar: Ahmed Hashem Ahmed EZZOGHEIR - Filistin Odaları Federasyonu Başkanı ile Shraga BROSH - İsrail Ekonomik Organizasyonları Federasyonu Başkanı ve İmalatçılar Derneği Başkanı.

 

 

Erdoğan:İsrail'in AB ile İlgisi Yok Erdoğan: "Türkiye'nin hiçbir yerden icazet almaya ihtiyacı yok"
TOBB heyetinin ABD temasları
Türkiye Yeni Çağı Temsil Ediyor
Turkey Ready to Mediate, Sunday 01, 2005
Turkish-Israeli-Palestinian Economic Cooperation, 2 May 2005
Turkey to Have 'Economic' Support for Peace in ME, Friday 29, 2005,
Israeli And Palestinian Chambers Meet For First Time In Turkey, 4/28/2005
Turkish, Israeli and Palestinian businessmen in cooperation initiative, April 29, 2005
Turkey hosts Israeli and Palestinian business delegations, April 28 2005
Turkish Premier in Israel: To Repair Damaged Relations, Friday, April 29 2005, The Palestine Chronicle, Weekly Journal
Israeli-Palestinian delegation leaves for Turkey, 28 Apr 05
Ankara Brings Israeli and Turkish Businessmen together, Wednesday 20, 2005
Turkish, Israeli and Palestinian businessmen in cooperation initiative, April 29, 2005
Türkiye-İsrail Filistin ekonomik işbirliği, 02.05.2005 (Erdal Sağlam)
Rüya gibi bir proje, May 3, 2005 (Murat Yetkin)
'Soykırım' için İsrail desteği (Murat Yetkin)

 

Haberle ilgili dosyalar

Basin Toplantisi

Yazdır

« Tüm Haberler