logo tobb logo tobbetu

24 Haziran Seçimleri için Meclis Aritmetiği Simülasyonları ve Bölgesel Rekabet Haritaları Politika Notu / Doç. Dr. Yetkin Çınar & Doç. Dr. Türkmen Göksel  
Haber resmi
06/06/2018 - Okunma sayısı: 7386

 

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri çerçevesinde hazırladığımız politika notları serimizin dördüncüsünde iki farklı analiz sonuçlarına yer verilmektedir:

Birinci kısımda, yaklaşan Milletvekili Genel Seçimleri güncel oy oranlarıyla simüle edilmiş ve partilerin kazanacağı sandalye sayıları tahmin edilmiştir. Bu çalışmada ittifakların netleşmesinden ve erken seçim kararının alınmasından sonraki tarihte yapılmış anket sonuçlarından derlenen veriler kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmı ise seçim bölgeleri için kazanılacak son Milletvekili için ittifaklar/partiler arasında yaşanan rekabeti yansıtmaktadır. Bu aşamada her parti / ittifak için her seçim bölgesinde d’Hondt sisteminin uygulanışında çıkarılan son milletvekilindeki oy oranları farkı hesaplanmış; bu farkın bölgedeki seçmen sayısına oranı en düşük olan yani görece en düşük olduğu seçim bölgeleri, “en yüksek rekabetin” yaşanacağı seçim bölgeleri olarak nitelendirilmiştir. Bu rekabetin yüksek olduğu seçim çevrelerinde son Milletvekilini kazanan siyasi partinin / ittifakın değişme olasılığı -diğer seçim bölgelerine göre- daha yüksektir. Örneğin İstanbul 1. bölgede 453 oy sayısı ile son milletvekilini kazanan parti / ittifak değişebilecektir. Bu sayı ilgili bölgede ilk üç partinin oy toplamının yaklaşık 10 binde 1’ine karşılık gelmektedir. Bu farklar ve hangi ittifak veya partiler arasında oluştuğu metin içinde listelenmiş, ayrıca haritalandırılmıştır.

Bu çalışmada yapılan nesnel analizler ile kamuoyuna ve tüm taraflara, milletvekilliği genel seçimine çok yaklaştığımız şu günlerde, olası meclis aritmetiğine ve yaşanan / yaşanacak rekabete ilişkin farklı bir açıdan bir değerlendirme yapma imkânı sunulmaya çalışılmıştır.

Politika notuna erişmek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler