Ve o sırada dünyada…
30 Temmuz 2024
Memleketin gündemi ile dünyanın gündemi arasındaki derin uçurum dikkatinizi çekiyor mu? Türkiye daha 20. yüzyılda, dünya ise 21. yüzyılı tanımlama telaşında. Hatta sokak köpeklerini ne yapalım tartışması 19. yüzyıldan kalma doğrusu. Üstelik II. Abdülhamid döneminde sanki hadiseyi daha manalı bir düzlemde ele almışız. Yazık.
[Devamı]
2026’da yapay zekâ bizi sollar mı?
02 Temmuz 2024
Suriye asıllı İngiliz girişimcisi Mustafa Süleyman, 2023 yılında Michael Bhaskar ile birlikte yayımladığı “Gelmekte Olan Dalga: AI, İktidar ve 21. Yüzyılın En Büyük İkilemi” kitabında yapay zekâ teknolojileri ile sentetik biyoloji ve diğer derin teknolojilerde atılacak adımların hem ne büyük bir nimet olduğunu hem de ne kadar büyük külfetler getirebileceğini anlatıyor. İkilemlerin en büyüğü dediği o işte.
[Devamı]
Bu milli eğitim ile teknolojik değişim bizi kasıp kavurur
07 Mayıs 2024
Dünya büyük bir hızla değişiyor. Öyle anlaşılıyor ki, 21. yüzyıl geçen yüzyıla hiç benzemeyecek. Yalnızca iklim değişikliği tehdidinden bahsetmiyorum. İklim değişikliği tehdidini bertaraf etmek için hızlanan teknolojik değişim süreci de dünyamızı, dünya da hayatlarımızın organizasyon biçimini değiştiriyor, değiştirecek.
[Devamı]
ChatGPT Beethoven’ın pabucunu dama atar mı?
09 Nisan 2024
Siz de artık Chat GPT ile tanıştınız mı? Bu bayramın sohbet konusu bu olsun. Bu aralar, gün geçmiyor ki, konu bir tarafından mutlaka yapay zekaya gelmesin. Yeni çağın özelliği böyle işte. Soruyorsunuz anlatıyor, isterseniz tablo, isterseniz grafik kullanıyor. Pek yaman, doğrusu.
[Devamı]
Yapay zekâ yatırımları yavaşlatır mı?
30 Ocak 2024
Hızlı bir teknolojik dönüşüm sürecinin içinde olduğumuz konusunda genel bir mutabakat var sanırım. Tartışmanın odağında yapay zekâ teknolojileri var ama çok daha geniş bir teknolojik değişim süreci bu aslında.
[Devamı]
Yapay zekâ kimi güçlendirir?
23 Ocak 2024
Yapay zekâ ile ilgili tartışmalar geçen hafta Davos toplantıları nedeniyle yine gündemdeydi. Dünyanın yeni bir teknolojik devrimin eşiğinde olduğu konusunda bir uzlaşma var ama bu teknolojik devrimin etkileri konusunda rivayet muhtelif. Otomasyon beceri gerektirmeyen işleri ortadan kaldırmıştı, yapay zekâ ile birlikte sıra yüksek beceri gerektiren işlere de geldi.
[Devamı]
AI Yargıtay’ın işini bitirir mi?
14 Kasım 2023
Geçen hafta dünya 21. yüzyılın meseleleri ile uğraşırken Türkiye yine kendisine geçen yüzyıldan kalma bir meşgale buldu. 2010 yılındaki anayasa değişikliği ile tanınan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı, yeni tartışmanın bahanesi oldu.
[Devamı]
Amerika’nın Tik Tok ile imtihanı
04 Ağustos 2020
Bu hafta en çok dikkatimi çeken, Amerikan Başkanı Trump’ın geçen Cuma günü geç saatte “Önümüzdeki hafta idari bir kararla (executive order) Tik Tok’u Amerika’da yasaklayabilirim.” demesi oldu doğrusu. Hoppala Paşam Malkara Keşan! Amerika’da da mı?
[Devamı]
2023'e kadar Türkiye'den 3 unicorn çıkar mı?
16 Şubat 2018
İki gün önce Yapay Zeka Zirvesi'nde Vispera'nın kurucusu Aytül Erçil hedefl erinin Türkiye'den bir unicorn çıkarmak olduğunu tekrarladı. Vispera, perakende sektöründeki şirketlere görüntü tanıma/işleme teknolojilerini kullanarak çözüm üreten bir teknoloji startup'ı. Perakende alanında rafl arın takibi, rafta dizilişlerinin kontrolü, bulunmayan ürünlerin tespiti gibi hizmetleri, geliştirdikleri yeni teknolojiler ile sunuyorlar.Aytül Erçil'in Türkiye'den unicorn çıkarma hedefi harika, peki Türkiye'nin böyle bir hedefi var mı? En son 11.Kalkınma Planı hazırlıkları sırasında Ar-Ge Özel İhtisas Komisyonu'nda Türkiye'nin beş yıllık hedefleri arasına 3 unicorn çıkarmayı koymuştuk. Kabul görür görmez bilemem ama ben bugünün ve yarının dünyası için en anlamlı hedefl erden olduğunu düşünüyorum. 500
[Devamı]
Kriptolar kapitalist, AI komünist mi?
08 Şubat 2018
Peter Thiel, her yılın başında aynı metaforu kullanıyor olabilir mi? Bakın bu iki oldu. 2017 yılının başında, “Star Wars (yıldız Savaşları) kapitalist, Star Trek (Uzay Yolu) komünist” demişti, 2018 yılının başında yine aynı benzetmeyi yaptı. Bu kez “Kriptolar (Şifreli paralar-blockchain teknolojisi) kapitalist, AI (yapay zeka uygulamaları) komünist” dedi. Önce mevzu nereden çıktı çerçeveyi çizeyim, sonra sorumu sorayım: Acaba teknolojik gelişme süreci ,hakikaten, merkezi planlamayı mümkün hale mi getirecek? Bir yanıyla sanki öyle. Gelin anlatayım.
[Devamı]
1 2