Zaman yaratıcı olma zamanı
18 Mart 2020
Gün, maliye politikasının günü. Ama yaratıcı bir maliye politikasının. Para politikasının önünde ise önemli zorluklar var. Önce para politikası… Merkez Bankası’nın karşısındaki zorlukların birkaç nedeni bulunuyor. Birincisi, çok büyük bir belirsizlik var: Pandeminin ne kadar süreceği belli değil. Bu belirsizlik pandeminin ekonomiye etkisi hakkında sağlıklı bir çıkarsama yapmayı çok zorlaştırıyor.
[Devamı]
COVID-19 çağında işletmeler ne yapmalı?
17 Mart 2020
Yüz yıldır olmayan oldu. En son küresel salgın 1918-1920 arasındaki İspanyol gribi salgınıydı. Bir tahmine göre, 50 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmuştu. Şimdi artık, Dünya Sağlık Örgütü, Coronavirüs (COVID-19) salgınını küresel salgın olarak tescil etti.
[Devamı]
İlla yapılacaksa bile biraz beklemek gerekir
13 Mart 2020
Sermaye güvenli limanlara akın ediyor. Bu nedenle uzun vadeli ABD devlet tahvillerinin faizleri rekor düşük düzeylere indi. Bu gelişmeler döviz kuru üzerine baskının sürdüğünü gösteriyor.
[Devamı]
Rusya’nın ‘hibrit savaşı’
11 Mart 2020
Moskova anlaşmasının ardından İdlib’de göreceli bir sessizlik var. Sessizlik, gerek politik gerekse askeri alanda devam ederken, taraflar anlaşmanın hayata geçirilmesi için gerekli detayları müzakerelere başladılar bile. Tüm bu yaşananlar farklı açılardan ele alınabilir. En öğretici olanın, Rusya’nın hibrit savaş anlayışı ve uygulamalarının İdlib sorununa yansıması olsa gerek.
[Devamı]
Kendi alanında düzgün işler yapmak varken…
11 Mart 2020
Hiç sevmediğim bir işi yapıp bayağı bir rakam vereceğim. Merkez Bankası’nın (MB) 2020 sonu için enflasyon tahmini %8.2. Buna karşılık MB’nin beklenti anketine katılanların yılsonu enflasyon beklentisi %10.1, on iki ay sonrası için ise %9.6.
[Devamı]
COVID-19 Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebilir?
10 Mart 2020
2019 yılının son Dünya yazısında “2020 yılı Türkiye için jeopolitik riskler yılı olmaya aday” demiştim. Aklımda Suriye İç Savaşı, Amerika-Rusya-Türkiye ilişkileri vardı ağırlıkla. Türkiye artık bir tercih yapacaktı. “Türkiye ekonomisine 2019 yılında hakim olan bahar havası hem şeffaf hem de sürdürülebilir değil.”di zaten. Bunun üzerine jeopolitik risklerin realize olması, Türkiye ekonomisini sarsacak gibi duruyordu.
[Devamı]
Üçüncü Roma’dan Suriye’ye: Rusya’nın dinî jeopolitiği
08 Mart 2020
Her ne kadar uzun bir komünizm mazisi olsa da, Rusya’da yükselen dindarlık, geçmişin sembollerini de geri çağırıyor. Semboller geri gelirken geçmiş hedefler de yeniden canlanabiliyor. Bu durum ister istemez, Rusya’nın dış politika vizyonunda dinî jeopolitiğini önemli hâle getiriyor...
[Devamı]
Afganistan’da Taliban iktidarını beklerken
07 Mart 2020
İç ve dış politik gündem yoğun olunca bazı konuların geri planda kalması kaçınılmaz oluyor. Örneğin, Afganistan’da olup bitenler gibi. ABD ve Taliban temsilcileri uzun görüşmeler sonunda geçen hafta sonu Doha/Katar’da bir anlaşma imzaladılar. Anlaşma, Trump’ın sürekli dillendirdiği “Ortadoğu’dan asker çekme, savaşların dışında kalma” sözünü hayata geçirecek ilk hamleyi içeriyor. İşler yolunda giderse, ABD’nin yirmi yaşındaki üç trilyon dolarlık savaşı sona erecek.
[Devamı]
Son GSYH verisinin düşündürdükleri
06 Mart 2020
Bugün grafiği bol bir yazı ile karşınızdayım. Grafiklerde hem GSYH’nin hem de bazı alt kalemlerinin 2018’in ilk çeyreği ile 2019’un son çeyreği arasındaki hareketleri gösteriliyor. 2018’in ilk çeyreğinden başlamamın nedeni o çeyreğin resesyon başlamadan önceki son çeyrek olması.
[Devamı]
Son 40 yılda geldiğimiz nokta, arkasındaki temel nedenler ve yapılabilecekler
04 Mart 2020
İçi giderek boşalma tehlikesi taşıyan ‘yapısal reform’ kavramı, sonuçta temel sorunların çözüm yöntemlerinin tasarlanması ve uygulanması anlamına geliyor. Dolayısıyla, öncelikle bu reformları tasarlayacak bir ekip gerekiyor.
[Devamı]