Korona salgını ve düzensiz göç sorunu
Nihat Ali Özcan, Dr.
06 Mayıs 2020
Şu anda fazlaca gündemimizde olmasa da koronavirüs salgınının ardından çokça konuşacağımız konulardan birinin de düzensiz göç olacağı muhakkak. Salgın bir yandan düzensiz göç hadiselerini hızlandıracak olumsuzluklara yol açarken, düzensiz göç olgusunun yönetilmesini de zorlaştıracaktır.
[Devamı]
COVID-19 ile Mücadelemiz
N. Murat Ersavcı
04 Mayıs 2020
Basit bir nezle geçirdiğini düşündüğümüz eşim, 28 Mart sabahı şiddetli eklem ağrıları şikâyeti ile uyandıktan sonra, aniden ateşi 38,5 üstüne yükseldi. Hemen Hacettepe Hastanesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Haluk Özen ile temas ettik ve hemen Enfeksiyon Hastalıkları Bölümüne başvurmamızı önerdi.
[Devamı]
Kötülük teolojisine karşı tevhid teolojisi
Hilmi Demir, Dr.
03 Mayıs 2020
“Ne yani, kötülüğü veya şerri Allah mı yarattı demek istiyorsun?” diye soranlar olacaktır. Bu sorunun cevabını verecek olursak; tüm yaratılışın sebebi Allah’tır. Fakat bu durum rahmet ve merhamet sahibi olarak tanımladığımız Allah için bir problem oluşturmaz mı? İşte bu soru ile birlikte kadim bir meselenin de kapısını aralamış oluyoruz.
[Devamı]
Korona salgını ve istihbarat dünyası
Nihat Ali Özcan, Dr.
02 Mayıs 2020
Teknolojik gelişmeler, küresel ve milli düzeyde ihtiyaçlar, tehditler değiştikçe devletlerin güvenlik kurumlarının da değişmesi beklenir. İlk akla gelenlerden biri istihbarat örgütleridir. Örneğin, bilgisayar teknolojilerinin sıçrama yaptığı 1980’lerin başında, küresel okumaları kökten değiştiren soğuk savaşın sona ermesi ve 11 Eylül gibi terör saldırıları istihbarat örgütlerinin değişimini zorunluluk haline getirmişti.
[Devamı]
Bir Anı: Avro üzerinde Türkiye haritası nasıl yer aldı
N. Murat Ersavcı
01 Mayıs 2020
Dublin Büyükelçisi olarak göreve başladığım 1996 Sonbaharında, İrlanda AB dönem başkanlığını yürütmekteydi. AB konularında ülkemize genellikle müzahir olan İrlanda’da, daha uyumlu bir çalışma ortamı içinde olacağımı düşünmekteydim. Nitekim zamanın Başbakanı Tansu Çiller, 1996 Aralık ayında yapılan Konsey toplantısı hitamında, Dublin Kalesinde yapılan toplantıya davet edilmişti.
[Devamı]
İktisadi temeller, balonlar ve kur
Fatih Özatay, Dr.
01 Mayıs 2020
Döviz piyasasına müdahale edip döviz kurunu şu ya da bu düzeyde tutmak yanlış mı? Bu sorunun yanıtı yok. Yok, çünkü eksik bir soru. En azından iki unsur eksik. Birincisi, müdahale edilen koşulları bilmemiz gerekiyor. Döviz kurunda istenmeyen hareketi doğuran (yükselme olsun) o ülkenin iktisadi temelleri mi yoksa döviz kurunda iktisadi temellerden kopuk bir balon mu oluşmuş durumda? Mesela maliye politikası bozuk mu, risk primi dikkate alındığında yurtiçi faiz çok mu düşük, enflasyon yüksek ve düşmesi beklenmiyor mu, ekonomiye duyulan güvende belirgin bir erozyon mu söz konusu, ülkeye ilişkin risk algılamasını artıran gelişmeler mi var? Politik istikrarsızlık mı söz konusu? Bunlar ve benzeri iktisadi temelleri yansıtan göstergeler olumsuzluğa işaret etmiyor ama ileriye yönelik bekleyişlerde
[Devamı]
Para basılması ve parasal genişleme
Fatih Özatay, Dr.
29 Nisan 2020
Para basmak ve parasal genişlemeye gitmek gibi kavramlar hakkında ortada belirgin bir karmaşa var. Bu karmaşayı (umarım) azaltmak için, biraz ‘teknik’ ve sıkıcı bir yazı kaleme aldım. Aşağıda…
[Devamı]
Komşumuz Irak üzerine
Nihat Ali Özcan, Dr.
29 Nisan 2020
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de koronavirüs konuşuluyor. Bu süreçte dikkatlerimizi ağırlıklı olarak içeriye çevirmiş durumdayız. Ancak bizim gündemimizde olmasa da komşularımızda olup bitenler uzun vadede önemli sonuçlar üretecek cinsten. Olabileceklerin sonuçları bu ülkelerin içinde kalmayacağı/kalamayacağından, bizler de etkileneceğiz. Bu çerçevede abartılı gibi görünse de çevremizde vuku bulacak bazı gelişmelerin felakete dönüşme kapasitesi yüksek.
[Devamı]
COVID-19 ile mücadele sürerken, hayat nasıl başlar?
Güven Sak, Dr.
28 Nisan 2020
Koronavirüs (COVID-19) salgını ile birlikte hayatımız değişti. Küresel bulaşıcı hastalık salgınının ilk aşamasında çaresizlikten bulabildiğimiz tek tedbir sosyal mesafe koyma, insanlardan kendimizi korumaktı. Sosyal ya da fiziksel mesafe koyma tedaviye yönelik değil, bir aşı bulununcaya kadar salgını sınırlandırıp zaman kazanmaya yönelikti. Sağlık sistemi yoğun hasta akını nedeniyle çökmesin diye zaman kazanmaya ihtiyacımız vardı. Hala da öyle.
[Devamı]
COVID-19 Salgını ve Suyun Önemi
Halil Agah
28 Nisan 2020
COVID-19 salgınında korunmak için tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insanların sosyal mesafeyi koruyabilmesi adına evlerindeki sosyal izolasyon süreci devam etmektedir. Bir tür karantina uygulama döneminde ön plana çıkan gıda ve temizlik maddelerinin haricinde yaşam kaynağımız olan su ve suya erişim önem kazanmaktadır. İnsanlar evlerinde daha fazla vakit geçirdiği için evdeki su tüketimleri daha da artmaktadır. Diğer yıllara göre kurak geçen kış mevsiminin ardından COVID-19 ile mücadele döneminde hem yerel yönetimler hem de merkezi yönetimler suyun dikkatli kullanılması yönünde uyarılarda bulunmaktadırlar.
[Devamı]