26.644.450
27 Temmuz 2007
Yazıyla ifade edersek yirmi altı milyon altı yüz kırk dört bin dört yüz elli. Türkiye'de 2006 yılında tam yirmi altı milyon altı yüz kırk dört bin dört yüz elli kişi yurtiçi seyahatinde uçağa binmiş. "Canım, bunda ne var" demeyin? 2003 yılında yalnızca 9 milyon kişi yurtiçi seyahatinde uçak kullanırken sadece dört yıl içinde bu rakam neredeyse üç katına çıkmış. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) son seçimlerde elde ettiği başarıyı değerlendirirken bu rakamın neyi ifade ettiğine de daha yakından bakmak gerekiyor. Aynı biçimde, muhalefet partilerinin son seçimlerdeki başarısızlığı üzerine konuşmak için de başlıktaki rakama dikkat etmekte fayda bulunuyor. Müsaadenizle bugün bu iki noktaya değinelim. İktisat politikası tasarımı ve uygulamasının giderek siyasetin dinamiklerinin çek
[Devamı]
KONDA ve kayıkçı kavgası
26 Temmuz 2007
Sayın Tarhan Erdem'in seçim öncesinde karşı karşıya kaldığı eleştirilerden bir kısmı çok haksız ve ağırdı. Radikal, dün bu konunun üzerine gitti, çok da iyi yaptı. Şimdi, bir an için düşünelim: KONDA'nın tahminleri yanlış çıksaydı, sayın Erdem 'halkı bilerek yanıltmış' mı olacaktı?
[Devamı]
Durumdan memnun olmamak ve iktidara oy vermek
26 Temmuz 2007
"İktidar yıpranır" sözü tüm demokrasiler için geçerlidir. Ama herhalde bu sözü ortaya atanlar demokrasilerde tüm iktidarların beceriksiz olup, milleti kızdıracağını söylemek istememişlerdir. Söylenmek istenen şudur: İktidarda olanlar pek çok karar alırlar. Bunların bazıları bazı insanları rahatsız eder, bazıları da yeterince tatmin etmez. İnsanlar da şikâyet ederler. Bu şikâyetçilerin bir kısmı da bu tutumlarını oylarına yansıtırlar ve iktidara oy vermezler. Dikkat edilirse, bu görüşün dayandığı nokta "iktidarın yanlış yapmış olması" değildir. İktidar, o koşullar altında belki alınabilecek en doğru kararı almış ve uygulamış olabilir. Ama bu yine de herkesi tatmin etmeye yetmeyebilir.
[Devamı]
Tayyip Bey siyaseti de normalleştirebilir mi
24 Temmuz 2007
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 22 Temmuz 2007 erken genel seçimlerini oylarını önemli ölçüde artırarak kazandı. Seçimler temsil kabiliyeti yüksek ve son derece renkli bir yeni parlamento getirdi. Dünün AKP ve 2002 parlamentosunun meşruiyeti ile ilgili tartışmaları artık dünde kaldı. Elektronik muhtıranın ayıbı Türkiye'nin üzerinden silindi. Şimdi; dün söylenenleri ve yapılanları tartışma değil, önümüzdeki yeni resme dikkatle bakma zamanı. Seçim sonuçlarının getirdiği vazifeleri doğru yorumlama zamanı.
[Devamı]
Makro istikrar sürecek
23 Temmuz 2007
Bu sonuçlardan ekonomi nasıl etkilenir? Halkın tercihine herkesin saygı göstereceğini ve cumhurbaşkanlığı seçiminde olgun bir uzlaşmanın hâkim olacağını varsayıyorum. İktidarın ise bu kadar desteği arkasına aldıktan sonra gereksiz gerginliklerden uzak durmasının kendisi ve ülke açısından en akılcı davranış olacağını düşünüyorum.
[Devamı]
Yeni kalkınmışlık göstergemiz
23 Temmuz 2007
Hepinize şimdiden müjdelerim efendim. Türkiye'nin son yıllarda ne kadar da geliştiğine dair yeni bir gösterge 'keşfettim' seçim günü. Biliyorsunuz, kriz sonrası dönem için en çok ileri sürülen savlar arasında şunlar vardı.
[Devamı]
Politika arayışları ve belirsizlik
23 Temmuz 2007
Seçim geçti. Artık ileriye bakabiliriz. Bakmalıyız da. Üstelik sadece kısa döneme değil, orta döneme de. Türkiye'yi orta dönemde bekleyen epeyce sorun var. Her ne kadar bu sorunların önemi ve çözümü için neler yapılması gerektiği konusunda görüş farklılıklarımız olsa da bunları tanımlamakta o kadar zorluk çekmiyoruz. Bu iyi.
[Devamı]
Seçim sonrasının ekonomi gündemi
22 Temmuz 2007
Cumhurbaşkanlığı seçimi tüm önemini koruyor. Seçimin ertesinde bu konu daha çok konuşuluyor olacak. Umarım, yeni hükümetin ekonomik konulara yoğunlaşabileceği bir ortam oluşturulur, Türkiye çok önemli bir zamanı boşa harcamaz. Bugün, seçimden sonra kurulacak yeni hükümetin ekonomide el atması gereken konuları başlıklar halinde incelemeye çalışacağım.
[Devamı]
Gün uzar, yüzyıl olur
21 Temmuz 2007
Bir gün yüz yıldan uzundur. Ve, bugün öyle bir gün.Cengiz Aytmatov olsaydı şöyle söylerdi: "Gün Olur Asra Bedel." Seçimlerde şu ya da bu parti kazanacak, şu ya da bu bağımsız aday; ama önemli olan şu: Halk kazanacak mı? Kürsüden konuşur gibi söyler isek eğer, Türkiye kazanacak mı? Topraklar kazanacak mı, ırmaklar, bozkırlar, kuşlar, sırtlanlar? Türkler kazanacak mı, Kürtler, Yörükler, Ermeniler?
[Devamı]
Hamas’ın ideolojik transı, Gazze’de yaşamı zorlaştırıyor
21 Temmuz 2007
Hamas haziran ayında, Gazze'nin kontrolünü silah kullanarak ele geçirdi. Gazze'de el-Fetih idaresi, böylece, resmen sona erdi. O zamandan beri Gazze'de yaşamak daha da zor hale geldi. Bakın bir malumatla başlayalım isterseniz. Sonra onun düşündürdüklerini alt alta bir sıralayalım. Ocak 2007 tarihinde Gazze'de inşaat sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısı 120 civarındaydı. İnşaatlarda ise yaklaşık 42.000 kişi çalışıyordu. Böyle bakarsanız sektör Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 10'una doğrudan geçinme imkânı sağlıyordu. Temmuz 2007'nin ilk haftasında çalışan işletme sayısı 50'ye, inşaat sektörü istihdamı ise 7000'e geriledi. Böylece inşaat sektöründen geçinenlerin bir bölümü daha işsizler arasına katılmış oldu. Bu, elbette iyi bir gelişme değil. Gelin birkaç sonuç çıkaralım.
[Devamı]