Fakirlikle mücadeleyi devlete bırakmak çözüm değil, mikro finansa destek şart
06 Ağustos 2007
'Fakirlikle mücadele devletin görevidir' biçiminde tok ve müzikal bir cümleye sığınmakla rahatlıyoruz. Neden toplumda birçok farklı örgüt varken (şirketler, bankalar, sivil toplum kuruluşları) bu işi devletin üstlenmesi gerekli?
[Devamı]
Kapıdan kovulanın bacadan girmemesi için
05 Ağustos 2007
Grafikte 2002 başından bu yana kurların günlük seyri yer alıyor. 'Kur'dan kasıt bir avro ve bir dolardan oluşan döviz sepetinin lira karşısındaki değeri. Beş adet dikey kesikli çizgi ise, bu dönemde kurda oluşan tepe noktalarını gösteriyor.Grafiğe dikkatle bakılırsa önemli bir nokta belirginleşiyor: Bu beş çok keskin hareket dışında da çeşitli çalkantılar oluşmuş kurda. Son zamanlarda bu tür hareketlerin gerçekleşme sıklığı ise çok artmış. 2006 yazında ulaştığı tepe noktasından sonra kurdaki ana eğilimin aşağıya doğru olduğu hemen görülüyor. Ancak, bu ana eğilim etrafında özellikle yurtdışı gelişmelere bağlı olarak en az altı tane çalkantı olduğu saptanıyor.
[Devamı]
Gayrimenkul kredisi sorununun kaynağı
04 Ağustos 2007
Aslında ortada bir sorun yoktur, bir etkinlik kazancı vardır. Risk, onu en iyi taşıyabilecek olanlara aktarılmaktadır. Sorun tek bir noktadadır: Bu işin sonu, menkul kıymet e dönüştürmek için kredi açmaya başlamaktır.
[Devamı]
Cari işlemler açığı artık daha mı önemli olacak?
03 Ağustos 2007
Finansal piyasaların, en önemli özelliği, güçlenen beklentinin, gerçeklikle hiçbir alakası olmasa bile, gerçekliğin ta kendisi haline gelivermesidir. Pirimiz John Maynard Keynes, tam da bu nedenle, finansal piyasaları bir güzellik müsabakasına benzetmiştir. Soru şudur: "Güzellik müsabakasında kimin en güzel seçileceğine, yarışmadan önce, nasıl karar verirsiniz?" Bir güzellik müsabakasında, kimin en güzel seçilebileceği hakkında önceden bahse girmek isteyen birinin kime bakması gerekir? Yarışmacılara mı, yoksa jüri üyelerine mi? Elbette jüri üyelerine. Finansal piyasalarda pozisyon alan birinin neye bakması gerekir? Seçtiği hisse senedinin veya tahvilin arkasındaki reel sektör projesinin performansına mı, yoksa piyasada alım-satım kararı veren diğer işlemcilerin o hisse senedi h
[Devamı]
Son çalkantı ve Merkez Bankası
02 Ağustos 2007
Uluslararası mali piyasalar son günlerde tekrar karıştı. Bizim gibi ülkeler için bu karışıklık kurda ve faizde yükseliş eğilimi anlamına geliyor. Artan kredi (iflas) riski de cabası. Hepsi birlikte yukarıya doğru yönleniyorlar. Son günlerdeki hareket, bu tür hareketlerin ne ilki ne de sonuncusu. Hani, faiz ve kredi riski artmadan sadece kur ılımlı biçimde yükseliyor olsa herkes mutlu olacak. Rahat bir nefes alacak. Ama 2002 başından bu yana defalarca görüldüğü gibi faiz ve kredi riskinin gönülleri razı olmuyor kurun yalnız bir yolculuğa çıkmasına.
[Devamı]
Cari açık ve döviz varlıklarındaki artış
02 Ağustos 2007
Ülkemiz cari açık veriyor. Demek döviz kazancımızdan fazla döviz harcıyoruz. O halde dövizlerimizin azalması gerekmiyor mu? Oysa durum hiç de öyle değil, döviz biriktirmeye devam ediyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ödemeler dengesine ilişkin verdiği bilgilere göre bankalarımızın döviz varlıkları 2007'nin ilk beş ayında 7.5 milyar dolar artmış. Demek ki, bankalarımız kendilerine gelen dövizlerle müşterilerinin ödeme talimatlarını yerine getirmişler ama yine de ellerinde döviz kalmış. Hatta o kadar ki, bu artan miktarın bir kısmını da ellerinde tutmamayı tercih ettiklerinden TCMB'ye satmışlar. Bunun sonunda da TCMB'nin döviz rezervleri (resmi rezervler) de 6.8 milyar dolar artmış.
[Devamı]
İstikrar lobisi bugün on kat daha güçlüdür
31 Temmuz 2007
Ülkede iktisadi istikrarı sürdürülebilir kılmanın en kestirme yolu, bir istikrar lobisi oluşturmaktır. İstikrar lobisi, iktisadi istikrarın sürdürülmesinden çıkarı olanları ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu öyle, yabancı yatırımcılarla filan olmaz. Özbeöz yerli olmalıdır. İstikrar lobisinin mensupları, seçimlerde oy kullanıyor olmalıdırlar. İstikrar lobisinin iyisi en geniş olanıdır. İşte Türkiye, son dönemde, böyle bir lobinin güçlenmeye başladığı bir ülke konumundadır.
[Devamı]
İhracatçılar için doğru adres
30 Temmuz 2007
Merkez Bankası'nın (MB) cuma günü yayımladığı yılın üçüncü enflasyon raporunun 'Riskler' bölümünde şöyle deniyor: "2007 yılının ikinci yarısında belirsizlik algılamalarının ortadan kalkması ve uzun vadeli faizlerin düşmeye devam etmesi halinde talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği katkı azalabilecektir. Böyle bir riskin gerçekleşme olasılığının güçlenmesi halinde öngörülenden daha temkinli bir duruş sergilenebileceği gibi, gerektiğinde kısa vadeli faizler dışındaki, zorunlu karşılıklar ve benzeri diğer araçlara da başvurulabilecektir. Ancak, para politikasının temkinli duruşu mali disiplinle desteklendiği takdirde böyle bir riskin gerçekleşme olasılığı düşük olacaktır."
[Devamı]
Başkalarının aldığı risklerden en az etkilenmenin yolunu bulmak gerekiyor
30 Temmuz 2007
1.4 trilyon dolara hükmeden Hedge fonlar girdikleri mali sistemleri küçük olan gelişmekte olan ülkeleri epeyce sarsabiliyor. Türkiye geçen hafta böyle bir durumla karşılaştı. Türkiye'nin bu tür sıkıntıları atlatmanın yolunu bulması gerekiyor.
Piyasada iş yapacaksanız risk alacaksınız demektir. "Hem risk almayayım, hem de kazanç sağlayayım" diye beklerseniz, ilkini başarırsınız. Mali piyasalar da bu riskin alınmasının yollarını çerçevesini oluşturur. Mali sistemin kurumları piyasa oyuncularının risk üstleneme iştahlarını tatmin edecek araçlar geliştiriyorlar. Mali piyasaların serbestleşmesi yolu açıldığından bu yana mali sistemin bu yaratıcı gücü çok daha belirginleşti. Tabii, bu arada geliştirilen araçlar da giderek daha karmaşıklaştı, öyle herkesin anlayıp kullanabileceği şeyl
[Devamı]
Durumu saptayamayanlar geleceği tasarlayabilir mi?
29 Temmuz 2007
Geleceği tasarlamak, tasarladığı geleceği inandırıcı ve umut verici kılmak zorunda olanlar, hadi daha açık söyleyelim siyasiler, genellikle bu zor işten kaçınıyorlar. Sıkça da çok daha kolay bir yol seçiyorlar. Mevcut ekonomik durumda iyi olan şeyleri tartışma konusu yapıyorlar. Mesela ekonominin büyümesine rağmen aslında büyümediğini belirtiyorlar.
[Devamı]