Nazar etme ne olur, bu rejim gün gelir sana da lazım olur...
Fatih Özatay, Dr.
20 Mayıs 2007
Tabloda 2002-2006 dönemi için enflasyon hedefleriyle gerçekleşmeleri ve ekonomik programın büyüme (GSMH) öngörüleriyle gerçekleşmeleri var. Ayrıca 2007 için olası değerler yer alıyor. Bir de gerçekleşmelerin hedef ya da öngörülerden ne kadar saptığı gösteriliyor. 2002 başından itibaren uygulanmakta olan enflasyon hedeflemesi açısından ne söylüyor bu rakamlar?
[Devamı]
Bakın Hintliler galiba aynen öyle yapmış
Güven Sak, Dr.
19 Mayıs 2007
Bugünlerde kitapçılarda dolaşınca bizim gözümüz her nedense ilk önce Çin ve Hindistan'ı anlatan kitaplara takılıyor. Nedeni malum. Son on yıldır dünyamızda kalıcı bir biçimde değişen ne varsa, Güneydoğu Asya'da olup bitenlere borçluyuz. İlle de olumlu yönde değişenlerden bahsetmiyoruz, olumsuzlar da aynı bölge kaynaklı. Global büyümenin pozitif ve yüksek olmasının lokomotifi bu bölge; dünyada enflasyon diye bir problem kalmadı ise kesin buradan bir katkı var; petrol fiyatlarındaki artışın yapısal temeli de bu bölgede olup bitenler ve ayrıca en çok toplumsal gösteri de galiba buralarda oluyor. Bunlar ilk akla gelenler. Arada bir hepsinin deodoran ya da cep telefonu kullanmaya başlayabileceği ihtimalini düşünüp ürkmüyor da değiliz. Bu ihtimalleri bize sayılar düşündürüyor. Bakın
[Devamı]
Ne yapmalı
Güven Sak, Dr.
18 Mayıs 2007
Geçen salı "Bu seçimler hem büyümeyi hem de enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir" demiştik. Ama doğrusu ya, ortadaki eğilimin gerçekleşmesi ya da gerçekleşmemesi bir dizi şarta bağlı. Müsaadenizle bugün öncelikle meramımızı biraz daha açalım. Oradan da içinde bulunduğumuz durumdan, en az hasarla çıkabilmek için yapılması gerekenler hususuna gelmeye başlayalım. Yani bu sütunlarda hep yapmaya çalıştığımız işe gelelim. Öyle ya, gökyüzü kara kara bulutlarla kaplıysa yapılması gereken; gökyüzünde, güneş ışınlarının geçebildiği bir delik aramaya çalışmaktır. Buyurun bir bakalım.
[Devamı]
Milat 2006 değil, 2002
Fatih Özatay, Dr.
17 Mayıs 2007
Enflasyon hedeflemesi rejimi giderek artan sayıda ülkede uygulanmaya başlandı. Bunun basit bir nedeni var: Daha önceden uygulanan para politikası rejimleri başarısız oldu. Bu başarısız rejimlerden parasal kontrol şöyle çalışıyor. Enflasyonla aralarında yakın ilişki bulunan parasal büyüklükler araştırılıyor. Bunların tarihsel hareketleri ile enflasyonun seyri karşılaştırılıyor. İlk dikkat edilecek nokta, parasal büyüklüklerdeki dalgalanmaların daha önce gerçekleşmiş olmaları. Yani, parasal büyüklük hızla artmaya başlıyorken, bir süre sonra enflasyonun da hızla artmış olması gerekiyor. Bir nevi enflasyonun öncü göstergesi olan bir parasal büyüklük aranıyor.
[Devamı]
Palet, tuval ve tablo
Hasan Ersel, Dr.
17 Mayıs 2007
İhracatımız artıyor hem de hızlı bir biçimde. Ama rekabetçilik endeksi sıralamasında aşağıya düşüyoruz. Ekonomimiz büyüyor, geçmiş yıllara oranla daha iyi durumda olduğumuzu söylüyoruz ama diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda değişen bir şey yok. Gelişmekte olan ekonomilerin ortalama büyüme hızını tutturmuşuz, o kadar. Enflasyonumuzu düşürdük ama geldiğimiz düzey, karşılaştırıldığımız gelişmekte olan ekonomiler grubunun düzeyinin iki katı! Kamu açığımızı düşürdük, borç stokumuzu azalttık. Doğru ama bu ülkeler de aynı şeyleri yaptılar, hatta bu yönde daha da başarılı oldular. Gelir dağılımımızda düzelme var ama harcama dağılımında eşitsizlik artıyor. Yatırımlarımız artıyor ama sanayide kâr oranları düşüyor. Kamu kesiminin tasarruf açığını düzeltme yönünde olumlu adımlar atıyoruz
[Devamı]
Seçimler ekonomiyi olumsuz etkileyecek
Güven Sak, Dr.
15 Mayıs 2007
Herhalde bir gerçek apaçık ortaya çıktı. Konu Türkiye'de olası siyasi gelişmeler ise, piyasaların hata yapmasını beklemek gerekir. Neden? Piyasa aktörlerine yol gösteren yorumları yazanlar Türkiye'nin siyasi dinamiklerini tam olarak kavrayabilmiş değiller. Ama öğreniyorlar. Öğrenecekler. Etrafınıza bir bakınız lütfen. "Efendim, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir önemi yoktur. Önemli olan genel seçimlerin sonucudur. Hem zaten iki seçim arasında doğrudan bir alaka da yoktur" tespitinin doğru olmadığını öğrenmiş bulunuyoruz.
[Devamı]
Pedro ve tutmayan hedefler
Fatih Özatay, Dr.
14 Mayıs 2007
Peşi sıra onlarca fıkra anlatanlara hep hayret etmişimdir, bu kadar fıkrayı nasıl akılda tutabiliyorlar diye. Hele güzel de anlatıyorlarsa, bu hayret biraz da kıskançlığa dönüşebilir. Bildiğim fıkra sayısı herhalde bir elin parmaklarından azdır.
[Devamı]
Türkiye rekabetçilik sıralamasında 55 ülke arasında 48'inci sırada
Hasan Ersel, Dr.
14 Mayıs 2007
İsviçre'deki International Institute of Management Development'ın (IMD) Dünya Rekabetçilik Yıllığı'nda Türkiye 55 ülke arasında 48'inci sırada yer aldı. Çalışma göreli durumumuzun bozulduğu tezini destekliyor.
[Devamı]
Juninho'nun akıbeti ışığında enflasyon hedeflemesi
Fatih Özatay, Dr.
13 Mayıs 2007
Olympique Lyon uzun bir süredir şampiyonluğu kimseye kaptırmıyor Fransa liginde. Daha önemlisi göze hoş gelen bir futbol oynuyor. Üstelik as futbolcularını paralı takımlara vermesine karşın elde ediyor bu başarıyı.
[Devamı]
Ve bu arada dünyada yarış hızla devam etmektedir
Güven Sak, Dr.
11 Mayıs 2007
Şu anda dünyanın en önemli işinin, Temmuz 2007'de yapılması tasarlanan genel seçimlerin sonuçları olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bize kalırsa yanılıyorsunuz. Konu yalnızca aday olmayı düşünen birkaç bin kişiyi ilgilendiriyor. Bakın dünyanın her tarafında her gün siyasi kriz oluyor. Ama hayat devam ediyor. İçinde bulunduğumuz bu çağ, şirketlerin faaliyetlerini küresel bir perspektifle yürüttükleri bir çağ. Bu çağ küresel oyuna katılmış şirketler çağı. Bugünün devamını ise küresel oyuna doğrudan katılabilen bireyler belirleyecek.
[Devamı]